Esnek üst yapı tasarım yöntemlerinden AASHTO 2002 ile AASHTO 1993 yönteminin karşılaştırılması
Comparision of flexible pavement design methods AASHTO 2002 and AASHTO 1993
  1. Tez No: 223046
  2. Yazar: SERDAR AVCI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: AASHTO 2002, AASHTO 1993, Tasarım Rehberi, AASHTO 2002, AASHTO 1993, Design Guide
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ulaştırma Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 282
Özet
Bu çalısmanın amacı, 2004 yılı Mayıs ayında açıklanan AASHTO 2002 Yol Üstyapısıtasarım yöntemini incelemek ve AASHTO 1993 yöntemi ile karsılastırmaktır. Bu amacayönelik olarak, çalısmanın ilk bölümünde genel olarak üstyapı tasarım yöntemlerindenbahsedilmis ve kısaca tasarım yöntemlerinin gelisimi anlatılmıstır. Çalısmanın ikincibölümünde ise, detaylı olarak AASHTO 2002 yöntemi anlatılmıstır. Bu yöntemde, ilkolarak üstyapı tasarım parametrelerini etkileyen faktörler ile, daha sonrasında esneküstyapı tasarımında kullanılan parametreler ve bozulma tipleri açıklanmıstır. Bubozulma tiplerinin, üstyapı seçiminde ve analizinde oynadıgı etkin rol vurgulanmıstır.Bu bölümün sonunda, AASHTO 2002 yöntemi ile tasarımın nasıl yapıldıgı anlatılmıstır.Çalısmanın üçüncü bölümünde, AASHTO 1993 yöntemi ve bu yöntemde kullanılanparametreler incelenmistir. Çalısmanın dördüncü bölümünde ise, her iki yöntemörneklerle karsılastırılmıstır. Her iki yöntemde de, örnekleri yardımıyla, YıllıkOrtalama Günlük Agır Tasıt sayısının tasarlanan kaplama kalınlıgı üzerindeki etkisiarastırılmıstır. Çalısmanın sonucunda, her iki yöntemin olumlu ve olumsuz yönleri ilekarsılastırmadan elde edilen sonuçlar açıklanmıstır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to search AASHTO 2002 pavement design methodpresented in May 2004 and to compare with AASHTO 1993 method. To reach this aim,the pavement design methods and their history have been explained in the first part ofthis study generally. AASHTO 2002 method is clarified in detail in the second part ofstudy. Furthermore, the parameters which affect the pavement design, deformationtypes are explained. In the third part of study, AASHTO 1993 method and relatedparameters used in this method are examined. In the fourth part this study, these twomethods are compared with each others using examples. While analyzing these examples,mainly the effects of Average Annually Daily Truck Traffic on the layer thickness aresearched. As a result of this study, the advantages and disadvantages of these twomethods are given using the examples and results taken from these comparisons.