Temiz odalarda hava değişim sayısı ve filtre sınıfının oda klasına etkisi
The effect of air change rate and filter class to classification of space in clean rooms
- Tez No: 223045
- Danışmanlar: PROF.DR. F. TANER ÖZKAYNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Temiz Oda, Hava Degisim Sayısı, Filtre Sınıfı, Klima Ünitesi, TemizOda Klası, Clean room, Air Change Rate, Filter Class, Air Handling Unit, Clean roomClass
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Isı-Akışkan Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalısmada, olusturulan bir matematiksel model yardımıyla, temiz oda partikülkonsantrasyonu hesaplanmıstır. Yapılacak hesaplamalarda amacımız, farklı terminalfiltre sınıflarının ve klima ünitesi çıkısındaki ana filtrelerin farklı kombinasyonlarıdenenerek oda klası üzerindeki etkisinin incelenmesinin yanında, birkaç farklı oda içipartikül miktarı (G) degeri için ve iki farklı debi degeri ele alınarak, bunların oda klasıyani oda tanecik konsantrasyonu üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Bu islemler,merkezi klima sistemi, hibrit klima sistemi ve fan-filtre üniteli klima sistemi içinyapılarak, üç farklı sistemin sonuçları arasında bir kıyaslama yapılmıstır. Çalısmasonucunda, terminal filtrelerin oda klası üzerinde etkin rol oynadıgı, ana filtrenin,terminal filtrenin ömrünün uzamasında önemli bir etken oldugu, debi degerininarttırılmasıyla odanın kirlilikten arındırılma zamanının azaltıldıgı ve üç farklı klimasistemi arasında çift HEPA kullanımına izin verilenlerde oda klasının oldukça küçükçıktıgı bulunmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, by using of a mathematical model, particle concentration has beencalculated. The aims in these calculations, examination of different terminal filterclasses? and main filters? which is installed air handling unit exit, effect on clean roomclass and by considering some different contaminant generation rate (G) values and twodifferent airflow rate values, the effect on clean room class is examined. Samecalculations are also done for centralized air handling system, hybrid air handlingsystem and fan-filter unit system and a comparison is done between three air handlingsystems. As a conclusion of the study, those results are found; terminal filter?s hasimportant mission to determine clean room classification, main filter is great factor toget longer terminal filter?s life, higher air flow rate value decreases the decontaminationtime of clean room and clean room class is decreased fairly by using one of the three airhandling system which lets using double HEPA filter.