Yapılarda oluşan hasar biçimleri ve nedenleri ve yapıların onarım ve güçlendirilmesi teknikleri ile bir yapının güçlendirilmesi
General kind of damage buildings and it?s reasons and techniques of repairing and strengthening reicforcement buldings and strengthening a building
- Tez No: 223079
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDULLAH GEDİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapı hasarları, Onarım, Güçlendirme, Deprem, Damaged structures, Repair, Reinforcement, Earthquake
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
Bu çalısmada, ülkemizde meydana gelen yapı hasarlarının sebeplerini arastırarak bu konuda alınması gerekli önlemlerin henüz proje asamasında alarak, yapıların depreme karsı daha dayanıklı olmasının yolları gösterilmektedir. Yapılarda meydana gelen hasarlar sadece tasarım hatasından kaynaklanmadıgı, isçilik ve malzeme gibi faktörlerin de önemli kriterler oldugu gözlenmistir. Sadece isçilik hatası bile bir yapının depremde yıkılabilecegini göstermistir. Bundan dolayı yapı detaylarına gereken önemi göstermemiz gerektigi vurgulanmıstır. Yapıların onarım ve güçlendirilmesinde ise yapıya yatay rijitligi yüksek olan yeni perde elemanlar ilave ederek, yapımızın deprem güvenligini saglanabilmektedir. Yeni ilave edilen elemanlar yapıda ilave burulma etkileri olusturmamalıdır. Son olarak da yapılan güçlendirme örnegi ile bir yapıda güçlendirme yaparken ne tür bir yol izlenecegi anlatılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the this thesis is researching of the reasons of the damaged structures in our country and getting necessary preventions at this subject as just specifying during the project to prevent to making reinforcement project of a building to supply it for being a better situation. Not only planning of buildings but also workmanship and meterails are very important factors for bulding durable structures. It shown that, although fulfilled all necessity factors during building of a qualified structure, the building could be damaged because of inqualified workmanship. So it is emphasized that we have to indicate necessary importance on detail of building. It is good choice to add new shell element for strengthening buildings. It is not wanted that the new additional elements are not constitute the twist affect. Finally it is explained that to strength any buldings what kind of method could be follow.