Hazine arazilerinin edinimi, kullanımı,kullanımındaki değer tespit işlemleri, sorunlar ve çözüm önerileri
Acquiring and using of treasury lands, operation of value determination in usage, issues and proposals
  1. Tez No: 223080
  2. Yazar: DİLBER LÜKÜSLÜ
  3. Danışmanlar: DR. SERDAR DENİZHAN YALIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Hazine tasınmaz malları, Tasınmaz mal degerlemesi, Real estate of treasury, The evaluation of real estate
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gayrimenkul Geliştirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Kalkınma planlarının uygulamaya koyuldugu 1960'lı yıllardan itibarenülkemiz, hızlı bir sehirlesme ve sanayilesme sürecine girmistir. Bunun sonucuolarak köy nüfusu azalırken, kent nüfusu artmaya baslamıs, nüfus artısınaparalel olarak, arazi ve arsa çogalmadıgından tasınmaz mallara olan talep veihtiyaçlar artmaktadır. Tasınmaz mallara olan talebin artmasıyla berabertasınmaz mal degerlemesi kavramının önemi de daha iyi anlasılmayabaslanmıstır.Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler ile Hazinenin özel mülkiyetindekitasınmaz mallar Türkiye yüzölçümünün %51'ini olusturmakta olup, tasınmazmal ihtiyacının artmasıyla, Hazine arazilerine olan taleplerin de arttıgıgörülmektedir.Bu çerçevede, tasınmaz mal degerlemesi kavramının öneminin artması ileHazine arazilerinin satıs, kiralama, irtifak hakkı tesisi ve ecrimisilislemlerindeki kıymet takdirlerinin ne derece saglıklı yapıldıgının irdelenmesigerekmektedir.Bu çalısma kapsamında, Hazine tasınmaz mallarının edinimi, kullanımı ile ilgilihükümler çesitli mevzuatlarda dagınık bir biçimde yer aldıgından, buhükümlerin güncellestirilmesi amaçlanarak, tasınmaz malların kullanımındakideger tespit islemleri sorgulanmıstır.Birinci bölümde, Kamu malı kavramları ve Hazine tasınmaz mallarının edinimyolları arastırılmıstır.İkinci bölümde, Hazine arazilerinin tahsis, kiralama, ecrimisil, irtifak hakkıtesisi, satıs ve devir islemlerindeki hükümlere yer verilmistir.Üçünü bölümde, tasınmaz mal degerleme kavramı ve yöntemleri kısacaaçıklanmıs, Hazine arazileri üzerinde yapılan satıs, kiralama, irtifak hakkı tesisive ecrimisil islemlerinde usul, deger tespit ve diger islemler ilgili kanunlaragöre, Milli Emlak Dairesi Baskanlıgından temin edilen örneklerle incelenmistir.Dördüncü bölümde, sonuç ve öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Our country has gone into a quick urbanization and industrialization process asfrom 1960?s when the development plan is executed. As a result of this while thevillage population is decreasing, the city population starts to increase andparallel to population increment, the demand and the necessity of real propertyincrease, because there is no increment in land and terrain. With the increase indemand of real property, the importance of real property?s evaluation conceptis started to understand better.The place which is under authority and savings of goverment and real propertyin private property of Treasury are 51 percent of Turkey area and with theincrease of real property necessity, the increase in demand of Treasury terrainis revealed.In this context, along with the increase of importance of real propertiesevaluation concept, Treasury land selling, hiring, getting easement right, andthe estimation of the value of mesne profits operation should be examined onhow healty they were done.In the coverage of this study, because of the placing of the sentences related withusing and getting the Treasury real property disorderly in various body ofcurrent law, the value determination operation in using of real property wasinquired with intending to update of this sentences.In the first chapter, the concept of Treasury goods and the way of gettingTreasury real property was searched.In the second chapter, the sentences in operation of sale, hiring, gettingeasement right, occupation compensation, allotment and turnover of Treasuryterrain was placed.In the third chapter, the evaluation of real estate concept and its methods isbriefly explained, and selling, hiring, getting easement right, and the method ofthe mesne profits was examined according to law related with valuedetermination and other operation with the samples taken from the Authorityof National Estate Department.Conclusions and evaluations are in the fourth section.