Şehir içi toplu taşımacılıkta kullanılan otobüslerde doğal gaz kullanımının karbon dioksit emisyonlarına etkileri
The effects of natural gas usage on carbon dioxide emissions in citybuses transportation
  1. Tez No: 223117
  2. Yazar: ANIL DİLER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CEM SORUŞBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal gaz, Karbon dioksit, Yakıt tüketimi, Küresel ısınma, Natural gas, Carbon dioxide, Fuel consumption, Global warming
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Otomotiv Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Dünya sıcaklığındaki artış, küresel ısınma veya sera etkisi olarak bilinmektedir. Fosilkökenli yakıtların sanayi devriminden sonra kullanımının iyice artması ve ormanlarınhızlı bir şekilde yok edilmesi atmosferde bulunan sera gazlarının artmasına nedenolmuşlardır. Günümüz taşıt teknolojisinde, yakıt tüketimine ve kullanılan yakıtözelliklerine bağlı olarak üretim miktarı değişim gösteren karbon dioksit, %60 oranındasera etkisinden sorumlu olan gazdır ve diğer sera gazlarından çok daha fazla etkilidir.Karbon dioksit emisyonunu azaltmak için yakıt olarak doğal gaz kullanılması kendisinikabul ettiren bir yöntemdir. Bu çalışmada İett hasanpaşa garajındaki değişik cinsotobüslerin karbon dioksit emisyonlarının ve kullandıkları yakıtın maliyet analizleriyapılmıştır. Belli bir çevrim üstünde özellikleri aynı olan bir otobüsün, doğalgaz motoruve diesel tahrikli bir motor ile ayrı ayrı aynı şartlarda kullanılması durumunda matlabprogramında yakıt tüketimleri hesaplanmış, daha sonra karbon dioksit emisyonları vemaliyet açısından incelenmişlerdir.Bu hesaplarda kullanılan matlab programının dosyaadı `yakittuketimi.m'dir. Hesaplamalar doğalgazı yakıt olarak kullanan otobüsün hemkarbon dioksit emisyonları hemde yakıt maliyeti açısından daha avantajlı olduğunuortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
The long term increase in Earth?s temperature is known as global warming or thegreenhouse effect. The accelerating use of fossil fuels since the Industrial Revoluationand the rapid destruction of forests have caused a significant increase in the greenhousegases. In today?s vehicle technology the amount of carbon dioxide which is heldresponsible for approximately 60% of the greenhouse gas effect, depends on the amountof the fuel consumption and the type of the fuel used. The carbon dioxide is much moreeffective on global warming according to the other greenhouse gases. For reduction ofcarbon dioxide emissions the usage of natural gas as a fuel is a well known method. Inthis study the carbon dioxide emissions and the cost of the fuel used in different types ofcitybuses which are still used in İETT Hasanpaşa garage, has been calculated. Also, thefuel consumption calculation of a citybus which uses a natural gas engine and a dieselengine seperately in the same conditions and driving cycle, has been made by the help ofmatlab programme. The name of the file which is used in calculations is called`yakittuketimi.m?. Then the carbon dioxide emissions and the cost of the fuel arecalculated. According to the calculations, natural gas engine has big advantages on bothcarbon dioxide emissions and the cost over diesel engine.