Cross-country comparison of user perception of dynamic strategic planning system
Dinamik stratejik planlama sisteminin ülkeler arası kullanıcı algısının karşılaştırması
  1. Tez No: 223118
  2. Yazar: ALPER ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BURÇ ÜLENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, İstatistik, İşletme, Engineering Sciences, Statistics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Karar Destek Sistemleri, Stratejik Planlama, KullanıcıMemnuniyeti, Karşılaştırma, Decision Support Systems, Strategic Planning, Information Systems, UserSatisfaction, Comparison
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Şirketin sürdürülebilir rekabet avantajı için pazardaki güçlü ve zayıf yönlerini sürekliiyileştirmesi gerektirir. Stratejik planlama gelecekte daha rekabetçi olmakta hayati roloynamaktadır. Stratejik planlama araçları da stratejik planlama sürecinin etkinliğiniarttırmak için önemli imkanlar yaratmaktadır.Stratejik planlama araçları aşağıdan yukarıya strateji hareketinden daha fazlayararlanmaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda aşağıdan yukarıya veya yukarıdanaşağıya dinamik stratejik planlama süreci için gerekli olan yüksek düzeydekiyöneticilerin anlama seviyesini yükseltmek mümkündür.Pazardaki strateji planlama aracı açığını kapatan Dinamik Stratejik Planlama SistemiSiemens Türkiye tarafından geliştirilmiş olup Siemens Finlandiya, Siemens Belçika veSiemens Polonya'da kullanılmaktadır. Bu yüksek lisans tezinde stratejik planlama,kullanıcı algılaması, kullanıcı memnuniyeti ve Dinamik Stratejik Planlama Sistemi içinülkelerin karşılaştırılmasına derinlemesine odaklanılmıştır.Örnek olay incelemesinde farklı ülkelerdeki dört farklı Siemens şirketi kullanıcıalgılamasıyla ilgili olarak analiz edilmiştir. Bir anket hazırlanarak 874 kullanıcıdan 140cevap toplanmıştır.Ülkelerin aracın özelliklerinin kullanımı, aracın özelliklerinden memnuniyet seviyesi,genel memnuniyet seviyeleri karşılaştırılmıştır. Bunun dışında memnuniyetelemanlarının anlaşılması için regresyon analizi yapılmıştır.Memnuniyet seviyelerindeki benzerlikler ve farklılıklara göre her ülke kendisiyle benzermemnuniyet seviyesinde olan ülkelerle gruplanmıştır. Diğer taraftan ülkelerin benzermemnuniyet şablonundan dolayı ülkeler genellikle aynı ülkelerle gruplanmıştır. MeselaSiemens Türkiye'deki ve Siemens Polonya'daki kullanıcılar genellikle daha pozitiftaraftadır. Diğer taraftan Siemens Belçika ve Siemens Finlandiya'daki kullanıcılargenellikle ya tarafsız ya da negatif taraftadır. Bunu dışında Siemens Türkiye'dekikullanıcılar tüm araç özellikleri açısından en memnun ve Siemens Belçika'dakikullanıcılar ise en az memnun olanlardır.Genel memnuniyet regresyon analizinda 16 kriter arasından toplam memnuniyetseviyesini etkileyen ve R2 = 0.82 ile açıklayan altı kriter (kabul etme, gereklilik, etkinlik,kullanım kolaylığı, yerel stratejik planlama bölümünün cevap verme hızı ve kukladeğişkenlerden Siemens Polonya) bulundu. Kabullenme regresyon analizinda 16 kriterarasından toplam memnuniyet seviyesini etkileyen ve R2 = 0.73 ile açıklayan üç kriter(etkinlik, işle uyum ve performans) bulundu.
Özet (Çeviri)
Sustained competitive advantages require continuous improvement for a company tomaintain its strength or weakness in the marketplace. Strategic planning plays a crucialrole for a competitive future. The strategic planning tools create significantopportunities to increase the effectiveness of the strategic planning process. Thestrategic planning tools help companies to better utilize the bottom-up strategyinitiatives. It is also possible to raise the level of understanding of top managers, which isessential in the top-down or bottom-up Dynamic Strategic Planning Process.Dynamic Strategic Planning System which closes the gap in the strategic planning toolsmarket has been developed by Siemens Turkey and is used by Siemens Finland, SiemensBelgium and Siemens Poland. This master thesis focuses deeply on strategic planning,user perception, satisfaction and cross-country user comparisons of Dynamic StrategicPlanning System.In the case study, four different Siemens companies which are located in differentcounties were analyzed with regards to user perception for Dynamic Strategic PlanningSystem. A questionnaire was prepared and distributed to 874 users and 140 responseswere collected. The usage of tool features, satisfaction level of features, satisfaction levelof attributes and general satisfaction levels among countries are compared. Additionally,a regression analysis is done to understand important satisfaction elements.According to differences and similarities in satisfaction levels, every country is groupedwith others which have similar satisfaction level. On the other hand, countries aregenerally in the same group for different comparison attributes with the same countriesbecause of similar satisfaction pattern. For instance, users in Siemens Turkey andSiemens Poland are generally at the more positive side. On the other hand, users inSiemens Belgium and Siemens Finland are generally on neutral or negative side in thequestionnaire. Additionally, the users in Turkey are the most satisfied ones for allfeatures and the users in Siemens Belgium are generally less satisfied with respect tosatisfaction elements.In the regression analysis of general satisfaction, six criteria that affect the generalsatisfaction level such as acceptance, necessity, effectiveness, user friendliness, responsespeed of local strategic planning department, Siemens Poland are founded with R2 =0.82 among 16 criteria. In the regression analysis of acceptance, three criteria that affectthe general satisfaction level such as effectiveness, business alignment and performanceare founded with R2 = 0.73 among 15 criteria.