Kent yaşanabilirliğini artıran yaya mekanlarının türler arası ulaşım sistemi içinde irdelenmesi
Evaluation of pedestrian spaces within the intermodal transportation system that increase urban livability: Kabataş case
- Tez No: 223122
- Danışmanlar: PROF.DR. TÜLAY KILINÇASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Yasanabilirlik, Türlerarası Ulasım Sistemi, Yaya Mekanları, Livability, Intermodal Transportation System, Pedestrian Spaces
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Şehir Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu arastırmanın amacı, yaya mekanlarının kentin yasanabilirligini artıran unsurlardan biri oldugunu ortaya koymak ve yaya odaklı bir ulasım sistemi olan türlerarası ulasım sistemi içinde yaya mekanlarının dikkate alınması gerektigini vurgulamaktır. Arastırmanın temel soruları su sekildedir: Yasanabilir bir kent elde etmek amacıyla ulasım sistemleri nasıl sekillenmelidir? Ulasım sisteminde esgüdümün saglanabilmesinde, aktarma noktaları dikkate alındıgında, yaya mekanlarının sistem içindeki yeri nedir? Yaya mekanlarına yönelik hangi ölçütler saglanırsa ulasım sistemi daha güvenli ve etkin olur? Saglanan bu ölçütler kentin genel yasanabilirligini de arttırabilir mi? Bu sorulardan hareketle literatür taraması yasanabilirlik, önemli bir yasanabilirlik ölçütü olarak ulasım, türlerarası ulasım sistemleri, yaya mekanlar ve yürümek kavramları üzerinden yapılmıstır. Bu amaçla alan çalısması kapsamında, İstanbul ulasımında son dönemde yapılan yatırımlarla önemli bir aktarma merkezi haline gelen Kabatas seçilmistir. Arastırmada Kabatas'ta olusturulmak istenen sistem incelenerek, mevcut mekansal organizasyon içinde yaya hareketliliginin dagılımı sorgulanmıstır. Bu sorgulamada, mekanda ulasım sisteminin kullanıcılarıyla yapılan anketler ve mekanın fotograflanması teknikleri kullanılmıstır. Arastırmanın sonucunda, yapılan kuramsal çalısma ile birlikte alan çalısmasının bulguları degerlendirilmistir. Bu degerlendirme, arastırma kapsamında ele alınan sorulara yanıt olusturmustur. Arastırma sonucunda, yaya mekanlarının kentsel yasanabilirlige olan katkısı ortaya konularak, ulasım sisteminde yapılacak düzenlemelerin hangi ölçütleri gözeterek tasarlanması gerektigi saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to present that pedestrian spaces are one of those factors that increase urban livability and emphasise that pedestrian spaces should be considered within the intermodal transportation system, which is pedestrian focused. Main questions of the research are as follows: How should the transportation systems be shaped in order to obtain more livable cities? What is the importance of pedestrian spaces in the system considering the transfer centres that are vital for the integration of the system? Which criteria for the pedestrians would make the system more reliable and efficient? Could these criteria increase the general livability in the cities? Accordingly, the literature review is constructed upon the following concepts: livability, transportation as an important livability factor, intermodal transportation systems, pedestrian spaces and walking. The fieldwork of this study is selected as Kabatas, where has become an important transfer centre with the recent investments. Considering the system being constructed in Kabatas, pedestrian movements were analysed. In this analysis, questionnaires that were conducted with the users of the system, interviews and photographing techniques were used. As a conclusion, findings of the fieldwork were interpreted with the help of the literature review and answers to the research questions were given.