Interferometric fiber optic gyroscope
İnterferometrik fiber optik jiroskop
- Tez No: 223168
- Danışmanlar: PROF.DR. ATİLLA BİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Uçak Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Defense and Defense Technologies, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sagnac Etkisi, Fiber Optik Jiroskop, nterferometre, Optik Fiber, Sagnac Effect, Fiber Optic Gyroscope, Interferometer, Optical Fiber
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalısmada, Sagnac etkisine dayanan interferometrik fiber optik jiroskopların çalısma prensiplerinin ögrenilmesi yanında karsılastırma amacıyla bir kaç adet prototip jiroskopun gelistirilmesi ve kalibrasyonunun yapılması amaçlanmıstır. lk interferometrik fiber optik jiroskop 1976 yılında gelistirilmis olmasına ragmen olgunluga erisip kullanıma girmesi 1990'lı yılları bulmustur. Su anda kara, hava, deniz ve uzay uygulamalarında birincil ataletsel seyrüsefer sensörü olarak kullanılmaktadır. Yapılan çalısmanın amaçlarından bir digeri de interferometrik fiber optik jiroskopun ülkemizde üretimi için bilgi birikimi ve altyapı olusturmaktır. Gelistirilen jiroskopun kolay temin edilebilir komponentlerden olusması tercih edilmistir. Böylelikle, parça sıkıntısı çekilmeyecek ve kolay imal edilebilecektir. Laboratuarda insa edilen iki adet interferometrik fiber optik jiroskopun ölçüm sonuçları birbirine yakın elde edilmistir. Ayrıca bu sonuçların teorik hesaplara uygun oldugu da gözlenmistir. Jiroskopların kalibrasyonu, ısıl testler için gerekli uygun ölçüm cihazları olmadan ve ortamın degisken sıcaklıgında yapılmıstır. Optik ve elektronik bilesenlerin hiçbiri için ısıl stabilizasyon olmadan yapılan hassasiyet ölçümlerinde, sensörlerin en az 0.05 derece/saniye'lik dönüs hızlarını sorunsuz algılayabildigi gözlemlenmistir. Bu hassasiyetin uygun paketleme, ısıl karakterizasyon, model tabanlı kompanzasyon, sayısal filtreleme ve hassas kalibrasyon yöntemlerinin uygulanmasıyla en az 0.01 derece/saniye'ye ulasacagı öngörülmüstür ki, bu kısa menzilli taktik uygulamalar ile robotik seyrüsefer sistemleri için yeterli olmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, acquisition of principles of interferometric fiber optic gyroscope based on Sagnac effect, along with development and calibration of more than one prototype gyroscopes for comparison is targeted. Although, first interferometric fiber optic gyroscope was developed in 1976, it was after 1990 for the fiber optic gyroscope to earn its maturity and be used. Now, it is used as a primary inertial navigation sensor in land, air, sea and space applications. Another purpose of this work is to constitute know-how and basis for manufacturing of interferometric fiber optic gyroscope in our country. Components of the developed gyroscopes were selected among easy supplied parts. In this way, component shortage will not be an issue and easy manufacturability is assured. Calibration results of the two interferometric fiber optic gyroscopes, which were constructed in laboratory, are obtained similar. Also these results are in accord with the theoretical calculations. Calibration of gyroscopes is done in varying ambient temperature conditions without appropriate devices required for thermal tests. According to sensitivity measurements performed, without any thermal stabilization for optic and electronic components, minimum 0.05 degrees per second rotation rate was easily sensed by both sensors. This sensitivity could easily be enhanced by the application of proper packaging, thermal characterization, model based compensation and precision calibration methods, to minimum 0.01 degrees per second which is suitable for short range tactical applications and robotic navigation systems.