Kontrol sistemleri için bulanık PID kontrolörlerin genetik algoritmalar yardımıyla ayarlanması
Tuning of fuzzy PID controllers by genetic algorithms for control systems
  1. Tez No: 223197
  2. Yazar: ÖMER GÜVENÇ KARAOĞLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FUAT GÜRLEYEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: PID kontrol, genetik algoritmalar, bulanık mantık, PID control, genetic algorithms, fuzzy logic
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Genetik algoritmalar, bugüne kadar birçok uygulamada etkinligi kanıtlanmıs bir rastgele arama (random search) metodudur. Genetik algoritmalar, özellikle analitik çözümü olmayan veya zor yapılabilen, çözüm uzayının taranmasını gerektiren ve problem hakkında önbilgiye sahip olunmadıgı durumlarda kullanılmaktadır. Bu algoritma problemin çözümüne ulasmak için önbilgi olarak temelde sadece amaç fonksiyonunun seçimine ihtiyaç duyar. Klasik mantıktaki kesin ifadelerin yerini bulanık mantıkta 'büyük, orta, küçük' gibi kesin olmayan dilsel ifadeler almaktadır. Bulanık mantık kullanılarak sistemlerin kontrolü ise son yıllarda artan bir ilgiyle kullanılmaktadır. Bulanık mantık kontrolün en iyi oldugu uygulama alanları lineer olmayan, iyi tanımlanmamıs, zamanla degisen sistemlerdir. Sistemlerin karmasıklıgı arttıkça bulanık kontrol, klasik kontrolün yerini almaktadır. Genetik algoritmaların bulanık mantık kontrolörü (FLC) tasarımında kullanılması konusunda literatürde birçok degisik yöntem mevcuttur. Bu tez çalısmasında kullanılan yöntemde genetik algoritmalar, kullanılan bulanık mantık kontrolöründeki ölçekleme katsayılarının ayarlanmasında, kullanılan üçgen tipi üyelik fonksiyonlarının sayısının ve tepe noktalarının belirlenmesinde ayrıca kural tabanının olusturulması asamalarında kullanılmaktadır. Kullanılan bu yöntemin basarımını görmek için Matlab m-dosyaları (m-files) ve Simulink modelleri olusturularak simülasyonlar yapılmıs, sonuçlar katsayıları genetik algoritmalar tarafından ayarlanan klasik-PID kontrolör ve sabit FIS yapısına sahip, ölçekleme çarpanları genetik algoritmalar tarafından ayarlanan bulanık mantık kontrolörü ile karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
Genetic algorithms are random search methods whose effectiveness have been proved by many applications up until now. Genetic algorithms are especially used when analytical solution is difficult or impossible, when it is required to search the solution space and there is no advance information about the problem. Nonetheless, these algorithms mainly need only the selection of objective function as a prerequisite to solve a problem. Crisp definitions in classical logic are displaced by non-crisp linguistic terms as ''big, medium, small'' in fuzzy logic. Control of systems using fuzzy logic has been used popularly in the recent years. The best application areas of fuzzy logic control are nonlinear, not well defined and time-variant systems. As the complexity of system increases, fuzzy control supersedes the conventional control methods. There are so many methods in the literature regarding the use of genetic algorithms for the design of fuzzy logic controllers (FLCs). In this thesis, genetic algorithms are used to tune the controller's scaling coefficients, finding the number and peak points of triangular membership functions and composing the rule base stages. To evaluate the performance of this method simulations have been made by using Matlab m-files and Simulink models, the results have been compared with classical-PID controller whose coefficients have been tuned by genetic algorithms and fuzzy logic controller, which has a constant FIS, has its scaling factors been tuned by genetic algorithms.