Kıyı bölgelerinde aktif kuvvetler ve kıyı alanlarının yok olması
Active forces and land losses at the coastal zones
- Tez No: 223223
- Danışmanlar: PROF.DR. SEDAT KABDAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: kıyı çesitleri, kıyı bölgelerinin olusması, kıyı bölgelerinin yokolması, coast types, formation of the coastal areas, land losses at coastalareas
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kıyı Bilimleri ve Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalısmada kıyı bölgeleri ve özellikleri tanıtılmıstır. Kıyı bölgelerini olusturankuvvetler ve bu kuvvetler sonucunda olusan degisik tip kıyı çesitleri incelenmistir.Kıyı bölgelerininin zarar görmesi ve yok olmasında etkili olan kuvvetlerincelenmistir. Kıyı bölgesindeki katı madde kaynaklarının yok olması dogalsebeplerin sonucu olabildigi gibi insan aktivitelerinden de kaynaklanmaktadır.Dogal sebeplerin basında dalga, akıntı, ve gelgitler gelmektedir. Kıyı seritleriningeri çekilmesi, kaynak bütçesi gibi sebeplerde kati maddeleri yok olmasına sebepolmaktadır. klim kosullarındaki degisimler kıyı bölgelerini etkileyen fizikseletmenlerdendir. Kıyı bölgesindeki katı madde kayıplarına insanların bölgedeyaptıgı degisimlerin etkisi büyüktür. Yapılan insaatlar bir süre sonra kıyıbölgelerinde olumsuz etkiler yaratabilir ve yok olmasına sebep olabilir.
Özet (Çeviri)
In this study coastal zones and characteristics were explained. Forces that formthe coastal zones and different coast types created by these forces were alsostudied in the study. Forces have negative effects on coastal zones areintroduced. Sediments transportation has a significant role in the formation ofthe coasts. The most important negative effect to the land loss is the humanactivities in the coasts. Natural reasons of the land losses are waves, currentsand tides. Global warming of the atmosphere has negative effects on coastalzones. Engineering structures are designed to control the land loss but they canalso accelerate the land loss of adjacent coasts by changing the wave behavior.These kinds of structures change the natural balance of the coastal zones.