Kimyasal ankrajların davranışlarının incelenmesi
Behavior of chemically bonded anchors
- Tez No: 223248
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALPER İLKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ankraj, Yapıstırıcı, Beton, Güçlendirme, Dayanım, Anchor, Adhesive, Concrete, Strengthening, Strength
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Sertlesmis beton ve/veya betonarme elemanlarda oldukça sık olarak kullanılanankrajları en genel haliyle iki farklı gruba ayırabiliriz. Bu grupların ilkini mekanikankrajlar olusturur. Sertlesmis betonda uygulanan ikinci grup ankrajlar ise kimyasalankrajlardır. Son yıllarda polimer teknolojisindeki gelismeler daha yüksek performanslıyapıstırıcıların üretimine imkan verirken özellikle sertlesmis betonda donatı çubuklarıile yapılacak ankraj imalatlarını da mümkün kılmıstır. Kimyasal ankrajlarda sözkonusu dıs yükler, ankraj çubuklarının delik içerisine yapıstırılmasında kullanılanyapıstırıcı ile beton arasındaki aderans kuvveti ile tasınır.Kimyasal yapıstırıcılar ile yapılan ankrajların hızlı ve pratik olması maliyetlerinindüsmesine neden olurken bu imalatları oldukça cazip kılmıstır. Özellikle betonarmeyapıların onarılması ve güçlendirilmesi uygulamalarında büyük miktarlarda ihtiyaçduyulan donatı ankrajları için tek uygun yöntem olarak kabul edilen kimyasalankrajlar sıklıkla kullanılmaya baslanmıstır. Ancak bu ankrajların imalatları ile ilgilikurallar ve performans bilgileri kimyasal yapıstırıcı üreticileri tarafından genelifadelerle verilmekte ve ankrajların davranısları konusunda herhangi bir bilgiverilmemektedir. Bu nedenle bu çalısmada Türkiye'deki mevcut yapıları temsil etmeküzere seçilen düsük dayanımlı bir beton içerisine farklı tiplerde kimyasal yapıstırıcılarkullanıldıgı, ankraj çapının, ankraj derinliginin, donatı çapının ve ankraj deliklerininhazırlanma yöntemlerinin degisken olarak incelendigi kimyasal ankrajlara yönelik birdizi deney yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
The most common used post-installed anchors can be divided into two main groups. Themechanical anchors consist the first group. The second main group includes thechemically bonded anchors. The recent developments in the polymer chemistry makethe high performance adhesives, which could be used for anchoring, possible. Theenvironmental loads are carried by the adhesion forces occur between the adhesive andthe concrete surfaces in the anchor hole.The post-installed chemically bonded anchors make the application fast and easier,which causes to decrease of the construction cost. Especially in the repair andstrengthening projects, which needs to use chemically bonded anchors in huge amounts,become the most popular technique for anchoring. But all the application proceduresand performance data are given by adhesive manufacturers and nothing about thebehaviour of anchors. Therefore, in this study, some of the variables, which could affectthe anchor behaviour such as adhesive type, anchor width, anchor depth, anchor bar?sdiameter and the surface preparation method have investigated under unidirectionaltensile loads.