Cam hammadelerinin segregasyon eğiliminin incelenmesi
Analysis of segregation tendency of glass raw materials
  1. Tez No: 223247
  2. Yazar: MERYEM SARIGÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERDAR ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cam hammaddeleri, Segregasyon, Elek Analizi, Glass raw materials, Segregation, Sieve analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalısmada, cam hammaddelerinin segregasyon egiliminin test edilmesi, kurulan deney düzeneginde degistirilen parametrelerin segregasyon egilimi üzerine etkilerinin neler oldugunun belirlenmesi ve buna baglı olarak belli bir segregasyon indeksi olusturabilmek hedeflenmistir. Bilecik kumu, kolemanit, soda, feldspat, dolomit, kalker gibi hammaddeler tek baslarına ve degisik oranlarda karıstırılmalarından elde edilen sentetik harmanlar kullanılarak tasarlanan tasıyıcı sistemden tane boyutu, rutubet içerigi ve bant açısı gibi parametrelerde degisiklikler yapılarak geçirilmistir. Tüm malzeme bant üzerine bosaltılınca, tane hareketini saglayan elektriksel titrestirici kapatılıp, bant üzerindeki belli aralıklardan ve bant sonunda toplanan numunelerden örnekler alınmıstır. Deneylerden sonra, alınan örnek numunelere elek analizi yapılmıstır. Elek analizi sonuçlarına göre kümülatif elek altı grafikleri çizilmis, bu grafiklerden d50 degerleri hesaplanmıstır. Deney sonuçlarına göre, hem tek ve iki bilesenli karısımların tasınması için en uygun bant açısının 25°, en uygun rutubet miktarınının da %2 oldugu; üçlü karısım için ise kuru halde 25° oldugu görülmüstür.
Özet (Çeviri)
The object of this project is to test the tendencies of glass raw materials towards segregation, to specify the effects of the changing paramaters of the test device, and to create a segregation index from these results. The experimental studies have been initiated by designing a device that is similar to the conveyors that are used to transport raw materials in factories. Materials like Bilecik sand, colemanite, soda, feldspar, dolomite and limestone have been passed through this transport sysytem either seperately or as synthetic mixtures of different ratios. This has been repeated by changing parameters like particle size, humidity and the angle of the conveyor belt. After all of the material has been released onto the belt, the device that provides the vibration is turned off and samples have been taken from several points on the belt and from the material that has been gathered at the end. After the experiment, sieve analysis has been made on each of the samples. Cumulative mass percentage undersize graphs were made from the results, and d50 values were determined. It has been determined that the ideal belt angle is 25°, and the ideal humidity value is 2% for the transportaition of single and double component mixtures; for triple component mixture is dry and the angle is 25°.