Kompozit panel bağlantılarında hasar analizi
Damage analysis of connected composite panels
  1. Tez No: 223261
  2. Yazar: HÜSEYİN ÖZDELEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. EKREM TÜFEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit malzeme, Panel Bağlantıları, Sonlu elemanlar, Composite Material, panel Connections, Finite Elements
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Katı Cisimlerin Mekaniği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Yapılan bu çalışmada amaç günümüzde kullanımı her alanda artmış olan kompozit malzemeden yapılmış olan panel bağlantılarında hasar analizi uygulamasını gerçekleştirmektir. Analizin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle elimizde bir model olması gerekmektedir. Bu model bilgisayar ortamında hazırlanmış olup elde edilmiştir. Ayrıca modelin bire bir üretimi de gerçekleştirilmiştir. Epoksi ve cam elyaftan oluşan e-glass prepreg malzemeden üretilen model çeşitli yüklerde çekme testlerine tabi tutularak malzemenin davranışı gözlenmiştir. Kompozit malzemeler lineer olmayan davranışlar gösteren malzemeler olduklarından çözüm, lineer olmayan çözümleri kolaylıkla gerçekleştirebilen ABAQUS programında gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar deneylerden elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonucunda deneyden ve ABAQUS'te yapılan analizden elde edilen sonuçların yakınlığı gösterilmiştir. Farklı kalınlıklardaki kompozit panellere basınç uygulanarak aynı kalınlıklardaki alüminyum paneller arasındaki davranış farklılıklar gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, damage analysis of connected panels made of composite materials is made. The number of sectors that composite materials are used increases everyday due to the better material characteristics. The sample mechanism needed to realize the analysis is modeled on ABAQUS. Composite materials have non-linear properties. According to this, ABAQUS which is capable of solving the non-linear problems is the suitable program for this analysis. The model whics is made of epoxy ? glass prepreg material is also manufactured and tested under loads. The behaviour of the material is observed under these loads. The solutions obtained from the experiment are compared with the solutions obtained form analysis made with ABAQUS. The difference of the behaviour of the composite panels and aluminium panels loaded same pressure is shown in different thicknesses.