Tek fazlı şebeke kalkışlı sürekli mıknatıslı senkron motor
Single phase line start permanent magnet synchronous motor
  1. Tez No: 223328
  2. Yazar: ASUMAN FIRAT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZGÜR ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: sürekli mıknatıs, senkron motor, asenkron motor, şebeke kalkışı, tek fazlı motor, sonlu elemanlar yöntemi, Line start, single phase, permanent magnet, synchronous motor, induction motor, finite element method
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada tek fazlı şebeke kalkışlı sürekli mıknatıslı senkron motor incelenmiştir. Şebeke kalkışlı sürekli mıknatıslı senkron motor, geleneksel senkron motorun elektroniksiz kalkış sorununa çözüm getirmektedir. Şebeke kalkışlı sürekli mıknatıslı senkron motor; dinamik çalışmada asenkron motor, sürekli çalışmada senkron motor davranışı göstermektedir. Bu çalışmada motorun yapısı ve çalışma prensibi anlatılmıştır. Diğer elektrik motorlarına göre avantajları ve dezavantajları tartışılmıştır. Motorun kalkış ve senkronizasyonunda endüklenen moment ifadeleri uygun dönüşüm matrisleri kullanılarak çıkarılmıştır. Şebeke kalkışlı sürekli mıknatıslı senkron motorun tasarımını etkileyen parametreler ayrı ayrı ele alınmış; her bir parametrenin motor performansına etkisi incelenmiştir. Tek fazlı şebeke kalkışlı sürekli mıknatıslı bir motorun sonlu elemanlar yöntemiyle manyetik analizi yapılmış, analiz sonuçları değerlendirilmiştir. Analizi yapılan motorun Simulink'te modeli kurulmuş, simulasyon sonuçları sıralanmıştır. Son olarak tek fazlı şebeke kalkışlı sürekli mıknatıslı senkron motorun konstrüksüyonu anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
An electric motor with high efficiency called single-phase line start permanent magnet synchronous motor is studied. It solves starting problem of conventional synchronous motor without electronic devices. It combines induction motor and synchronous motor principles. Structure of the motor and the working principle are explained. Its advantages and disadvantages are discussed. Induced torque expressions for dynamic and steady state conditions are derived. Design parameters of the line start motor are studied and their effects are discussed. Line start motor is analyzed using finite element technique and the results are shown. A Simulink model of the line start synchronous motor is constructed and outputs are listed. Finally construction of the motor is explained.