Eskişehir-Sivrihisar civarındaki opal oluşumlarının jeolojik, jeokimyasal ve gemolojik incelenmesi
Geological, geochemical and gemological investigation of opal occurences in Eskisehir-Sivrihisar region
  1. Tez No: 223360
  2. Yazar: ESİN AKBULUT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FUAT YAVUZ, PROF.DR. M. SEZAİ KIRIKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eskisehir, Karacakaya, Opal, Kalsedon, Nikel, Opal, Chalcedony, Karacakaya Village, Listweanite, Nickel
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tez kapsamında Eskisehir, Mihalıççık yolu üzerinde bulunan Karacakaya köyü ve çevresinde olusan opal ve kalsedon olusumları incelenmistir. Opallerin olusum mekanizmaları, mineralojik, petrografik ve jeokimyasal olarak irdelenmistir. Çalısma alanındaki litolojik birimler, Triyas yaslı metamorfitler, Triyas yaslı peridotitler, Jura - Kretase kireçtasları, Alt Eosen yaslı konglomera ? kumtası üyesi, Alt Miyosen yaslı Hisartepe Andeziti ve Alt ? Orta Miyosen yaslı Kireçtası, Kuvaterner yaslı genç alüvyonlar seklinde sıralanmıstır. Opal ve kalsedon içeren olusumlar, Karacakaya köyünü de içine alan ve köyün kuzeybatısına dogru uzanan serpantinitler ile Alt Eosen yaslı konglomera - kumtası üyesi arasındaki zon boyunca yer almaktadır. Yapılan mineralojik çalısmalar ve kimyasal degerlendirmeler sonucunda, bölgedeki tektonizmanın yarattıgı kırık ve çatlaklara ilk giren silisli çözeltilerin, meteorik suların etkisiyle hızlı bir soguma geçirdigini ve opal olusumuna yol açtıgını göstermektedir. Bu ilk evreden sonra gelmeye devam eden silisli çözeltiler, tüketilen su ve bagıl olarak daha yavas soguma ile mikrokristalin ve kriptokristalin kuvars olusumuna olanak vermistir. Ayrıca yapılan jeokimyasal incelemeler sonucunda yesilin baskın oldugu opallerin renginin, ana kayaçtan kaynaklanan Ni içerigine baglı oldugunu düsündürmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, opal and chalcedony occurences are mineralogically, petrographically and geochemically investigated in Eskisehir, Karacakaya village. The lithological unites in the studied are are: Triasic metamorphic base rocks, Jurassic - Cretaceous limestone, Eocene conglomerate ? sandstone unit, Miocene Hisartepe andesite, Mid-Miocene limestone and Quaternary aluvial deposits. Occurences are found between serpentinites and conglomeratesandstone units near Karacakaya village. As we know, listweanites are altered rocks, which are formed by hydrotermal alteration of serpentinized ultrabasic rocks. Co, Ni, Hg, and Au mineralizations commonly accompany to this process. In this thesis, the relationship between listweanites and opal-chalcedony occurences from Karacakaya is investigated. Mineralogical and chemical studies showed that the opal and chalcedony occurences are affected by the silicified solutions that injected through the tectonic zones along with fractures and cracks of host rock. The contribution of meteoric waters caused fast cooling and opal and chalcedony crystals were formed depending on these processes. It is believed that the green colour of opal and chalcedonies (chrysoprase) were resulted from Ni-bearing layer silicates. Nickel abundance up to 1000 ppm in the studied opals is the evidence of green colour.