Türk gemi adamları için insan kaynakları yönetimi
Human resources management for Turkish seafarers
  1. Tez No: 223361
  2. Yazar: ÖZCAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL DEHA ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Kariyer Yönetimi, Gemi Adamı Arz -Talebi, Human Resources Management, Career Management, Suply and Demandfor Seafarers
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
İnsan kaynakları yönetimi, günümüzde örgütlerin mamul ve hizmet üretimi olarak tanımlananhedeflerine varmak amacıyla kullanmak zorunda oldukları en temel kaynaklardan biri olaninsanı ifade eder. Her tür ekonomik etkinliğin temelinde, ne türlü teknoloji kullanılırsakullanılsın, emek yatar. Denizcilik sektörü de birçok üst düzey teknolojilerin kullanıldığı birsektör olmasına rağmen, bu teknolojileri yine insanların kullanması gerektiği için insanmerkezli bir sektördür. Birçok sektörde olduğu gibi, denizcilik sektöründe de teknolojinin hergeçen gün yükselmesi ve denizcilik sektöründe var olan ve her geçen gün yeni uygulamalarıdüzenleyen uluslar arası kurallar, uygulamalar ve denetimler, gemilerde çalışacak yükseknitelikli ve pahalı bir iş gücü ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmada, dünyadaki veTürkiye'deki mevcut gemi adamı arz ve talebi araştırılmıştır. Bu araştırma için; gemiadamlarına deneysel veri toplama soruları sorularak sonuçlar değerlendirilmiş, gemi adamlarıile ilgili uluslararası kuruluşların düzenlediği raporlar, Türk ve dünya deniz ticaret filolarınınmevcut durumları ile ilgili raporlar, gemi adamlarının çalışma yeterliklerini ve şartlarınıdüzenleyen ulusal ve uluslararası mevzuat kullanılmıştır. Gemi adamlarının deneysel veritoplama sorularına verdiği cevaplar incelenerek Türk gemi adamlarının profilleri ortayaçıkarılmış; böylece gemi adamlarının beklentileri, sorunları ve kariyer hedefleri incelenmiş,sonuç olarak, denizcilik sektörü için insan kaynaklarının en verimli ve denizcilik sektörününihtiyaçlarına uygun bir şekilde planlanması hedeflenmiştir.Genel sonuçlar incelendiğinde, Türk gemi adamlarının kariyerleri ile ilgili memnuniyetlerinindüşük seviyede olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu gerçek, önümüzdeki yıllarda kaliteli gemiadamlarının noksanlaşacağını işaret etmektedir. Bu durum, denizcilik sektöründe kalitenindüşmesine neden olacaktır. Denizcilik sektöründe kalitenin artırılabilmesi için, denizcilikeğitim kurumlarına gereken önem verilmeli, mesleğe yeni başlayacaklara meslekleri çok iyitanıtılmalı, deniz ve deniz yaşamı özendirilmeli, gemi adamlarının beklentileri yalnızcayüksek ücretlerle değil, aynı zamanda başka sosyal imkânlar ve kariyer imkânlarıylakarşılanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Human resources management defines the most important resource of organizations, thehuman, for accomplishing their service and production tasks. All kinds of economicalactivities requires human effort whether it is high-tech or raw industries. Maritime sector withits strong connections to the technological improvements still stands to be a human-centeredindustry. Like with all with other industries, maritime industry requires highly qualifiedemployees with ongoing improvements in the technologies, the pressure of the internationallaws and finally extremely strict controls and inspections of the third parties. This studyanalysis the supply and demand of seafarers in both world and Turkiye. For this study selfdiagnostic method is conducted and also reports of international organizations on seafarers,reports of recent status of the world and Turkiye?s fleets and regulations of both internationaland national authorities regarding certification and education of seafarers are analyzed. Theresults of the study put a profile of the Turkish seafarers which enlightens the problems,carrier scopes and expectations of them to prepare an efficient planning of seafarer supply formaritime industry.General results of self diagnostic questions for Turkish seafarers shown that, general pleasureof Turkish seafarers about their career is low. This reality shows that the wastage of officerswill increase by following years. Wastage is meaning of seafarer shortage or decreasingseafarer quality. For reducing wastage and increasing the quality of maritime sector,candidates must informed well about sector and job, maritime education institutions must besupported, sea and sea life must be encouraged, seafarers expectations must be satisfied notonly with high salaries, but also with other social and career facilities.