Wear and corrosion behaviors of aluminum matrix boron carbide reinforced composites
Alüminyum matris bor karbür takviyeli kompozitlerin aşınma ve korozyon davranışlarının incelenmesi
- Tez No: 223382
- Danışmanlar: PROF.DR. EYÜP SABRİ KAYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum matrisli kompozit, Asınma, B4C, Kompozit, Aluminum matrix composite, B4C, Composite, Wear
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Alüminyum alasımları mühendislik ve yapı malzemesi olarak yaygınca kullanılmaktadır.Düsük yogunlukları ve yüksek mukavemet/yogunluk oranları Al alasımlarının enönemli karakteristik özellikleridir. Al alasımlarının mekanik özellikleri takviyemalzemesi ilavesi ile yüksek oranda gelistirilebilir. Al matrisli kompozitlerin kullanımalanlarına örnek olarak havacılık, otomotiv ve spor sektörleri verilebilir. Bu çalısmada,7075 Al alasım matrisli B4C takviyeli kompozitlerin asınma ve korozyon davranıslarıincelenmistir. Kompozit malzemeler ticari 7075 Al talası ile farklı tane boyutuna sahipB4C partiküllerinin sıcak preslenmesi ile elde edilmistir. Kompozitlerin asınmadavranısları, disk üzerinde bilya asınma test cihazında 1N normal yük altında Al2O3 veçelik toplar kullanılarak normal atmosferik kosullarda yapılan asınma testleri ile hacimkaybı cinsinden belirlenmistir. Korozyon testleri, kompozitleri ISO 11846 standardındabelirtilen çözeltiye daldırarak, oda sıcaklıgında 24 saat tutulması süretiyle yapılmıstır.Korozyon sonuçları kompozit numunelerde olusan kütle kayıbına göredegerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
Aluminum alloys are all widely used as engineering and construction materials. Theimportant characteristics of Al alloys are their light weight and high specific strength.The mechanical properties of Al alloys can be greatly enhanced by incorporatingreinforcing particles to form Al alloy-based metal matrix composites. Possibleapplications include air-frame components, automotive engines, transmission and brakedisc components and bicycle frames. In this study, wear and corrosion behaviors of 7075Al alloy matrix B4C particle reinforced composites were examined. Composites weremanufactured by hot pressing of commercial grade Al 7075 alloy chips blended with 10wt.% B4C particles in different sizes. Wear behavior of composites were determined aball-on disc type wear tester by rubbing Al2O3 and steel balls under normal load of 1Nat normal atmospheric conditions. Corrosion tests were carried out by immersing thecomposites in a corrosive solution prepared according to ISO 11846 standard for 24hours at room temperature. The results of the corrosion tests were evaluated accordingto the weight loss method.