IP şebekelerinde yönlendirme protokolleri
Routing protocols in IP networks
- Tez No: 223442
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜNSEL DURUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yönlendirme Protokolleri, IP Yönlendirmesi, Routing Protocols, IP Routing
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Telekomünikasyon Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalısmada, günümüzdeki sebekelerde en çok tercih edilen üçüncü katmanprotokolü olan IP'nin yönlendirilmesi için kullanılan protokoller incelenmistir.Öncelikle IP sebekelerinin tarihçesi hakkında bilgi verilmis, kullanılanteknolojilerin gelismesi ile yönlendirme protokollerine duyulan ihtiyacın nedenarttıgı anlatılmıstır. Sonrasında yönlendirme kavramının temellerindenbahsedilmis ve yönlendirme protokollerinin temel sınıfları üzerindedurulmustur. Yönlendirme protokollerinin kullandıkları algoritmalarınardında yatan mantık açıklanarak, gelistirilme sürecinde karsılasılan sorunlarve bunlara karsı bulunan çözümler irdelenmistir. Daha sonra ise günümüzde IPyönlendirilmesi için kullanılan en yaygın protokoller olan RIP, IGRP, EIGRP,OSPF ve IS-IS incelenmistir. Bu protokollerin gelisimi, sebeke tasarımınaetkileri, kullandıkları çesitli teknoloji ve protokoller ve paket yapıları ile ilgilibilgi verilerek her birinin kullanım alanlarının, elverisli ve elverissiz yönlerininanlasılması amaçlanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, routing protocols are examined, which are produced to route IP,today?s most widely used third layer protocol. Firstly, the history of IP networksis mentioned; development process and the reasons of the increasing need of therouting protocols are explained. Then, the fundamentals of routing aredescribed and the basic classes of routing protocols are defined. The main ideasof algorithms used by routing protocols are explained and the initial problemsof their development are given with the corresponding solutions. After theclassification, today?s most popular IP routing protocols, namely RIP, IGRP,EIGRP, OSPF and IS-IS, are explained in detail. By giving information aboutthe background of these protocols, their effects on network design, othertechnologies and protocols they use and their packet structures; the appropriatenetworks for each of them and their advantages and disadvantages are revealed.