Hasköy'de tarihi çevre koruma ve sıhhileştirme önerileri
Urban conservation in Hasköy and suggestions for rehabilitation
- Tez No: 223441
- Danışmanlar: PROF.DR. NUR AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Hasköy, Basmacı Rusen Sokak, Tarihi doku, Koruma, Sıhhilestirme, Haskoy, Basmaci Rusen Sokak, Historical Structure, Conservation, Rehabilitation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu tezin amacı, Hasköy'de geleneksel özelliklerini koruyan tarihi dokunun belgelenmesive sıhhilestirme konusunda öneriler gelistirilmesidir. Yapılan çalısma kapsamında,sınırları tarihi dokunun yogunluguna göre belirlenen alanda analizler yapılmıs vemevcut durum degerlendirilmistir. Çalısma alanındaki 649 yapı, kat adedi; kullanımdurumu; kullanım türü; mülkiyet durumu; yapım teknigi; strüktürel durum; yapımtarihi; tarihi degerlilik ve korunmusluk durumu analizleriyle incelenmistir. Yapılandegerlendirmeler dogrultusunda, tarihi dokuyu korumaya yönelik öneriler sunulmustur.Çalısma alanının içinde bulunan, geleneksel dokunun örneklerinin bir süreklilik içindegözlemlendigi `Basmacı Rusen Sokak' için daha detaylı bir çalısma yapılmıstır.Yerlesmede bu boyutta korunmus olarak günümüze ulasan tek sokak olan BasmacıRusen Sokak'taki yapıların, plan ve cephe rölöveleri çıkartılmıs, bu yapılar içinsıhhilestirme önerileri hazırlanmıstır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis paper is to document the historical structure in Haskoy thathas preserved its traditional characteristics and to develop proposals for therehabilitation work. In the scope of the study, analyses have been conducted in the areathat has been specified in terms of its historical structure density and the currentsituation has been established. Number of floors, land use, usage of building stock, stateof ownership, construction techniques, state of structural condition, period, historicalvalue and state of preservation analysis have been done for 649 building in the area.With the aid of this evaluation, proposals to preserve the historical structure have beensuggested. A more detailed analysis have been done for `Basmaci Rusen Sokak?, which isan area that resides in the scope of the study and exhibits a continuous representation ofthe historical structure. In this street, plan and facade surveys have been developed andproposals for rehabilitation have been suggested.