Effects of mode localization and curve veering on input-output directional properties of rotationally periodic structures
Mod lokalleşmesi ve eğri yön değişiminin dönen periyodik yapıların girdi-çıktı özellikleri üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 223448
  2. Yazar: ÖZGÜR UYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ATA MUĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tekil değer ayrıştırma, mod lokalleşmesi, eğri yön değişimi, tekrareden özdeğerler, Singular value decomposition method, mode localization, curve veering, repeated eigenvalues
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Katı Cisimlerin Mekaniği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada, ilk kez tekil vektör ayrıştırma yöntemi ile yapısal sistemlerdekidüzensizliklerden kaynaklanan mod lokalleşmesi ve eğri yöndeğişiminin uçak motorutürbini gibi dönen periyodik yapıların girdi-çıktı yönsel özellikleri üzerindeki etkileriaraştırılmıştır.Çalışmanın mode localization and curve veering bölümünde, mode lokalleşmesi ve eğriyön değişimi hakkında teorik bilgiler verilmiş ve bu olaylar daha önce yapılançalışmalardan alınan örnekler ile gösterilmiştir.Singular value decomposition bölümünde, tekil değerler, sol tekil vektörler ve sağ tekilvektörler matematiksel olarak örneklerle açıklanmış, daha sonra tekil değer ayrıştırmayöntemi ve özellikleri anlatılmıştır. Bu bölümde yine ilk kez tekil değerler ile yapılarındoğal frekansları arasındaki ilişki matematiksel olarak ispatlanmıştır. En son olaraktekil vektörlerin, girdi-çıktı yönsel özellikler ile ilişkisi açıklanmıştır.Input-otput properties of a turbine bölümünde, üç kanatlı bir türbin modeli alınarakhareket denklemi çıkarılmış ve tekil değer ayrıştırma yönteminin uygulanacağı transferfonksiyonu elde edilmiştir. Dönen periyodik yapılara tekil değer ayrıştırma yöntemiuygulandığında, tekil değerlerin birbirini tekrarladığı, bu tekrarlamadan kaynaklananproblemler ve çözümleri gösterilmiştir. Bu problemler giderildikten sonra türbininanalizleri düzenli ve düzensiz zayıf bağlı ve kuvvetli bağlı modeller için yapılmıştır. Buanalizlerin yapılmasında kullanılan matlab kodları (first_matlabcode_for_SVD.m,repeated_singular_value.m,repeated_singular_vectors_and_graphs.m,strongly_disorder_blades.m, weakly_disorder_blades.m) CD'de bulunmaktadır.Son bölüm olan sonuç bölümünde ise elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of mode localization which is caused by disorders on structures andcurve veering, on input-otput directional properties of rotationally periodic structuressuch as jet engine turbine are examined as first.In mode localization and curve veering section, theoritical informations about modelocalization and curve veering are explained by the examples which are taken from earlystudies about this subject.In singular value decomposition section, singular values, left and right singular vectorsare explained as mathematically, then singular value decomposition method andproperties are told. As first, mathematical proof of the relationship between singularvalues and structures? resonance frequencies is done. As last, relationship betweensingular vectors and directional properties are explained.In input-otput properties of a turbine section, equation of motion of a three bladedturbine model is obtained and transfer function which is applied singular valuedecomposition method is calculated. It is shown that, repeated eigenvalue phenomenaoccurs, when singular value decomposition method is applied to rotationally periodicstructures. It is also shown that the problems which are caused because of the repeatedsingular values and solution of these problems. After these problems are solved, analysisof the turbine model is done for tuned and mistuned weak coupled models and stronglycoupled models. Matlab codes (first matlabcode for SVD.m, repeated singular value.m,repeated singular vectors and graphs.m, strongly disorder blades.m, weakly disorderblades.m) which are developed for the analyses can be seen in the CD.In last section, results which are obtained from the analyses are interpreted.