Bazı bitkisel çayların fenolik madde profili ve antioksidan aktivitelerinin incelenmesi
Examining phenolic substance profile and antioxidant activities of some herbal teas
  1. Tez No: 223449
  2. Yazar: SEDA ERUÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK BOYACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bögürtlen yapragı, Mürver agacı çiçegi, Karahindiba kökü, Bitkisel çay, Antioksidan aktivitesi, Fenolik madde, Blackberry leaf, Elderberry flower, Dandelion root, Herbal tea, Antioxidant activity, Phenolic compounds
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalısmada; bitkisel çay seklinde yaygın olarak tüketilen üç farklı bitkinin (bögürtlenyapragı, mürver agacı çiçegi ve karahindiba kökü) ekstraksiyon ve infüzyonlarınınfenolik madde içerigi, antioksidan aktiviteleri ve fenolik madde profillerinin incelenmesiamaçlanmıstır. Bitkilerde fenolik madde içeriginin belirlenmesinde farklı çözgensistemleri (metanol, etanol, metanol-su) denenmis ve en yüksek verimin elde edildigiçözgen analizlerde kullanılmıstır. Böylelikle bu bitkilerde mevcut fenolik madde veantioksidan aktivitesi potansiyeli belirlenerek, ne kadarının bitkisel çay tüketimi ilevücuda alındıgı tespit edilmistir. Antioksidan aktivitesinin belirlenmesinde ise yinefarklı metotlardan bir arada yararlanılmıstır. Böylece kullanılan farklı antioksidanaktivitesi hesaplama yöntemleri ile yöntem etkinliklerinin karsılastırılması veantioksidan potansiyelin metabolizmadaki çesitli etkilerini saptamak üzere farklımekanizmalar açısından degerlendirme yapmak da mümkün olmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, the phenolic contents, the antioxidant activity potentials and phenolicsubstance profiles of extractions and infusions of plants used as herbal tea (blackberryleaf, elderberry flower, dandelion root) are evaluated. Different extraction solvents(ethanol, methanol, methanol - water) are used for the determination of total phenoliccontents of those plants. Solvent with the highest extraction yield is selected for theanalysis. By this, the antioxidant and phenolic content potentials of those plants aredetermined and the amount of those components passing to the infusions are evaluated.The effectiveness of consuming herbal teas by means of getting phenolic compounds andantioxidants is also determined. Also determining antioxidant activity different methodswere used together. Thus, using different antioxidant activity methods, comparison ofthese methods and determining various effects of antioxidant potential on metabolismfor different mechanisms were observed to be possible.