Değişken enkesitli kolonların etkin burkulma boy katsayısının hesaplanması
Calculation of effective lengths of EEB-tapered columns
- Tez No: 223451
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZDEN BARLAS ÇAĞLAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Değişken enkesit, burkulma boyu katsayısı, Tapered section, effective buckling length factor
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deprem Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Ülkemizde ve dünyanın bir çok yerinde çeşitli amaçlar için tek katlı rijit çelik çerçevetaşıyıcı sisteme sahip yapılar yapılmaktadır. Özellikle bu tür yapılarda, yapısal çeliğinen etkili şekilde kullanımını sağlamak için, ideal olarak nitelendirilebilecek sistemler,değişken enkesitli sistemler olarak nitelenebilir. Değişken kesitli sistemler elemanlarüzerinde yayılı bulunan iç kesit tesirlerinin dağılımına uygun şekilde elemanı yanlızenine değil, boyuna da boyutlandırmayı sağlayarak, nisbeten hafiflik ve elbette enönemlisi ekonomi sağlamaktadırlar. Bu tür çerçeve sistemlerde kullanılacakelemanların kesit özellikleri incelenecek olursa görülecektir ki, elemanların kesitlerisimetrik ve başlık genişlikleri eşittir, ancak gövde yükseklikleri eleman boyuncafarklılık göstermektedir.Bu çalışmanın amacı, değişken enkesitli kolonların etkin burkulma boyu katsayısınınçok kullanılan özellikle kırıklı çerçeve sistemleri için (Diğer sistemler içindekullanılabilir) burkulma boyu katsayısının doğru bir şekilde bulan bir formülasyonungeliştirilmesidir. Bu amaçla literatürde varolan çalışmalar incelenmiş, özel olarakseçilen bazı temsili çerçevelerde bu katsayı, literatürde verilen yöntemlerle saptanmış,sonuçlar analitik sonuçlarla karşılaştırılarak yorumlarda bulunulmuş mevcutdenklemler bu tez sırasında hazırlanan ek modeller kullanılarak kalibre edilerekformüller geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
As it is well known several types of single-storey single-bay metal structures areconstructed for several reasons all over the world as well as in Turkey for effective useof structural steel cross sections. Nowadays structural steel tapered members arecommonly used by designers. Regarding the change of member forces along the memberlength element tapered sections give more opportunities for effectiveness, lightness andcheapness to the designers. It is well known that such elements having tapered sectionselements have symmetric cross-sections with constant flange width, but having a varyingweb height along the length of the element.The sole aim of this research study is finding an efficient simple formulation of theeffective buckling length factor for gabled frames which is constructed by using taperedsections. For that purpose, a formulation is proposed depending on the literature surveyand, the accuracy of the given formulation is tested by 48 representative case-study steelframes which have tapered sections. A satisfactory results have been obtained.