Comfort properties of cotton-acrylic knitted fabrics
Pamuk-akrilik örme kumaşların konfor özellikleri
  1. Tez No: 223484
  2. Yazar: MUSTAFA GÜNALP ÇİL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BANU NERGİS, PROF. DR. CEVZA CANDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Konfor, Pamuk, Akrilik, Örme Kumaslar, Comfort, Cotton, Acrylic, Knitted Fabrics
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalısmada pamuk-akrilik karısımlı örme kumasların konfor özellikleri arastırılmıstır. Kumasların su buharı geçirgenligi, kılcal ıslanma kabiliyetleri ve kuruma davranıslarını kapsayan su ile olan etkilesimleri, konfor özellikleri ile ilgili yeteneklerini görebilmek için, test edilmistir. Elyaf içerigi, iplik numarası, kumas sıkılıgı, yıkama ve diger yapısal kumas degiskenlerinin konfor özellikleri üzerindeki etkileri arastırılmıstır. Ayrıca kumasların fiziksel performans özellikleri de test edilmistir. Sonuçlar, yıkamanın incelenen kumasların su buharı geçirgenligi ve kılcal ıslanma özellikleri üzerinde arttırıcı bir etkisi oldugunu göstermistir. Kumasların transfer ve dikey kılcal ıslanma yetenekleri nispeten kalın ipliklerin kullanılmasıyla artarken, kuruma hızları nispeten daha ince ipliklerin kullanımıyla artmaktadır. Buna ilaveten, incelenen kumasların transfer ve boyuna kılcal ıslanma yetenekleri elyaf içerigindeki akrilik lifi oranı arttıkça iyilesirken su buharı geçis hızları karısımdaki akrilik lifi oranının artmasıyla azalmaktadır. Kuruma hızı ise lif içeriginden etkilenmemektedir. Ayrıca pamuk-akrilik karısımlı kumasların fiziksel performanslarının %100 pamuk ve %100 akrilik kumasların fiziksel performans degerlerinin arasında neticeler verdigi görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In this study comfort properties of cotton-acrylic blended knitted fabrics are investigated. The water interaction with fabrics which incorporate water vapor permeability, wicking abilities and drying behaviors of fabrics were tested to see and recognize the comfort related abilities of fabrics. Effects of fiber composition, yarn count, tightness and washing and other fabric parameters on comfort properties were researched. Moreover, physical performances of fabrics are tested as well. Results showed that washing has a positive influence on water vapor permeability and wicking abilities of fabrics studied. Transfer and longitudinal wicking abilities of fabrics increase with the use of comparatively coarser yarns while drying rates increase with the use of comparatively finer yarns. Furthermore, water vapor transmission rates tend to be higher with decreasing acrylic ratio in the composition while both longitudinal and transfer wicking abilities of fabrics studied increase with the increase of acrylic fiber in ratio in the composition and drying rates are independent from the fiber type. Moreover, physical performances of cotton-acrylic blends were between the performances 100% cotton and 100% acrylic fabrics.