Preparation of polyacrylamide-clay nanocomposites by redox polymerization
Poliakrilamid-kil nanokompozitlerinin redoks polimerizasyonu ile hazırlanması
- Tez No: 223485
- Danışmanlar: PROF.DR. A. TUNCER ERCİYES, PROF.DR. MEHMET ALİ TAŞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Polimer-kil nanokompozitleri, Poliakrilamid, Redoks, Ce(IV), Polymer-clay nanocomposites, Polyacrylamide, Redox, Ce(IV)
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalısmada poliakrilamid-kil nanokompozitleri, akrilamidin Ce(IV)-gliserin redoks çifti ile baslatılan yerinde polimerizasyonu ile hazırlanmıstır. Kilin organik olarak modifiye edilmesinde; biri ticari, uzun alkil zincirli hekzadesiltrimetilamonyum klorür (HDTMA) ve digeri monomerin kendisi, akrilamid, olmak üzere iki farklı tip yüzey aktif madde kullanılmıstır. Kil içerigi % 1 ile % 5 arasında degistirilerek her bir yüzey aktif madde ile iki seri poliakrilamid-kil nanokompoziti hazırlanmıstır. HDTMA'nın tabakalar arasındaki mesafede ciddi bir artıs sagladıgı, akrilamidin ise tabakaların açılmasındaki etkisinin sınırlı oldugu gösterilmistir. XRD sonuçları; akrilamidin ?intercalating? ajanı olarak kullanılmasıyla hazırlanan poliakrilamid-kil nanokompozitlerinde (PAAM-ACLAY), tüm kil yüzdeleri için, ?exfoliated? tipi bir yapıya isaret etmektedir. HDTMA ile modifiye edilen organofilik kille üretilen poliakrilamid-kil nanokompozitleri (PAAM-OCLAY) de yine ?exfoliated? tipi bir yapı göstermektedir, fakat kil miktarı % 1'i astıgında kismi ?intercalated? yapıların varlıgı XRD ile ortaya konmustur. Bütün nanokompozitler, saf polimerden daha yüksek camsı geçis sıcaklıkları göstermistir. Artıslar PAAM-OCLAY nanokompozitleri için daha yüksek bulunmustur. PAAM-ACLAY nanokompozitleri için dönüsümün kil miktarıyla arttıgı bulunurken, PAAM-OCLAY nanokompozitleri için iliskinin tam tersine oldugu görülmüstür. Bu sonuçlar ısıgında, akrilamidin ?intercalating? ajanı olarak kullanılmasının, HDTMA gibi bilinen yüzey aktif maddelerin polimerizasyon reaksiyonu üzerindeki sınırlayıcı etkilerini ortadan kaldırdıgı vargısına ulasılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, polyacrylamide-clay nanocomposites were prepared by in-situ polymerization of acrylamide initited by redox pair of Ce(IV)-glycerine. Two types of surfactants; a commercial long alkyl chained hexadecyltrimethylammonium chloride (HDTMA) and acrylamide monomer itself were used in the organically modification of clay. Two series of polyacrylamide-clay nanocomposites with each surfactant were prepared by varying the clay loading between 1 % and 5 %. It was shown that, while HDTMA results in a considerable increase in the interlayer distances, acrylamide has limited effect on expanding of the clay gallery. XRD results suggested exfoliated type structure for all clay loadings in polyacrylamide-clay (PAAM-ACLAY) nanocomposites prepared with the acrylamide as an intercalating agent. Polyacrylamide-clay nanocomposites (PAAM-OCLAY) synthesized with the organophilic clay modified with HDTMA, also showed exfoliated structure, but with the increase of clay loading above 1 %, some intercalated structure was evidenced by XRD. All nanocomposites displayed higher glass transition temperatures than the pure polyacrylamide. Increments were higher for PAAM-OCLAY nanocomposites. For PAAM-ACLAY nanocomposites conversion was found to increase with the clay loading, while relation is in an opposite manner for PAAM-OCLAY nanocomposites. With the light of these results, it can be inferred that use of acrylamide as an intercalating agent removes the restrictive effects of known surfactants like HDTMA on the polymerization reaction.