Konut geliştirme projelerinde stratejik pazar analizi, Bodrum Yarımadası ve İstanbul Bayrampaşa örneği
Strategical market research for the residential development projects: Bodrum peninsula and Istanbul Bayrampaşa study
- Tez No: 223567
- Danışmanlar: PROF.DR. VEDİA DÖKMECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Konut Stoku, Stratejik Planlama, Pazar Arastırma, Bodrum, Bayrampasa, Forum stanbul, stanbul, Housing Stock, Strategiacal Planing, Residential Market Research, Bodrum, Bayrampasa, Forum stanbul, stanbul
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gayrimenkul Geliştirme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Konut sektöründeki en önemli sorunlar ruhsatlı ve ruhsatsız konut stokunun tam olarak ayırt edilememesidir. Sektördeki bir diger sorun ise arz ve talep dengesizligidir. Arz ve talebin dikkatli incelenmeyisi sektörü konut açıgına ve fazlalıgına sürüklemektedir. Bu nedenle artık konut yatırımcıları ve üreticileri stratejik planlar ile ilerlemektedir. Stratejik planlama içerinde birçok disiplini içeren bir çalısmadır. Finansal hesaplamalar, mimari tasarımlar, insaat, pazarlama, pazar arastırma gibi birçok disiplin konut gelistirme projelerinde birbiriyle orantılı olarak veya birbirinin devamı olarak konut projelerinin gelecegine yön vermektedir. Bu tez kapsamında pazar arastırmanın önemine deginilerek Bodrum ve stanbul'dan iki pazar arastırma örnegi verilmistir. Stratejik planlamanın içeriginden bahsedilerek, planlamadaki önemli bir baslık olan pazar arastırmanın konut gelistirme projelerindeki önemi anlatılmıstır. Bu dogrultuda inceleme alanın tanımlanmıs, cografi ve sektörel bütün tanımları yapılmıstır. Belirli bir süre kapsamında yapılan bu incelemelerde arzın ve talebin belirlenmesine yönelik daha önce hazırlanan sorulara dogru cevaplar bulmaya çalısılmıstır. Elde edilen verilerin ısıgında yapılan analizlere göre muhtemel proje için genel degerlendirmeler ve öneriler yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
The biggest problem is, not to able to seperate the licenced and unlicenced housing stock in Turkey. The another problem is that disequilibrium between housing supply and demand. For that reason, residential developer and investor are more taking heed the strategical planning before developing a residential project. Strategical planning contains a lot of diciplin such as finance, architecture, market research, marketing and management. This study is prepeared in order to describe the market researches, to highlight the importance on the residential development project. And also this study contains two different sample for residential market research from Bodrum and stanbul Bayrampasa. Turket housing market is described, Turkey housing stock, licenced and unlicenced housing stock are mentioned. Srategical planning is described, the importance of the residential market research in strategical planning are mentioned. Two case studies are described in Bodrum and Istanbul, the site investigated completely, geografical and sectoral definition are mentioned. According to market research analysis, suggestions are given for the possible development projects. The general evaluation of the thesis study is done, the results and consequences of the study is mentioned.