İnşaat işletmelerinde maliyet kontrol aracı olarak esnek bütçeleme ve bir uygulama
In construction administrations flexible budget system as a cost control method and an event
- Tez No: 223566
- Danışmanlar: DR. MURAT KURUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bütçe, Esnek Bütçeleme, Maliyet Kontrol, İnşaat İşletmeleri, Budget, Flexible Budget, Cost Control, Construction Administration
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışmada inşaat işletmelerinin başarı ve kar analizlerinde kullanılmak üzere hazırlanan ve her bir inşaat projesi için ayrı olarak düzenlenen bütçelerin maliyet kontrol aracı olarak nitelendirilebilmesi ve literatür araştırması vasıtası ile elde edilen bilgilerin rehberliğinde inşaat işletme bütçe yapıları değerlendirilerek farklı piyasa ve inşaai koşullar ile uyumlu esnek bütçeleme sisteminin inşaat maliyet kontol aracı olarak biçimlendirilmesi amaçlanmaktadır. İşletmelerin verimlilik değerlendirmeleri içinde bir kontrol şeklini oluşturan bütçe kontrolü, işletmelerde kar planlaması ve denetimi, maliyet planlaması ve denetimi sahalarında kullanılacak önemli bir yönetim aracı olduğu ortaya konmuştur. Endüstri işletmelerinden farklı özellikleri olan taahhüt karakterli inşaat işletmelerinde maliyet kontrol aracı olarak bütçeleme tekniğinin incelenmesi sonucu inşaat işletmelerinin temel yapısına uygun olarak esnek bütçeleme tekniği tesbit edilmiştir. İnşaat sektörü gibi dinamik ekonomilerde rekabet ve konjonktür durumuna göre fiyatlar değişebilmektedir. Bu tez çalışmasında savunulduğu gibi inşaat işletmeleri bütçe çalışması süresince birim fiyatları sabit ve değişken gider ayrımını yaparak belirleyip her türlü koşula uyum sağalayacak esnek bütçeleme sisteminin kurulması maliyet kontrol açısından kaçınılmazdır. Çünkü inşaat işletmeleri dönemden döneme değişen dinamik yapıları nedeniyle değişken kapasite kullanım oranlarına göre işleyişini devam ettirecek bir bütçe yapısına ihtiyaç duyar.
Özet (Çeviri)
In construction administrations for every project an individual budgets are prepared for using in success and income analysis. These budgets can be identified as cost control methods. In this study, by analysing construction budget structure, it is aimed to form a flexible budget system as a cost control method which is well-adjusted to different market and constructional conditions . Budget control acts as a tool for evaluation of management efficiency. Moreover it is obtained that budget control is an active management method in yield planning and control with cost estimations and cost controls. Construction products reveal different properties according to manufacture products. Flexible budget is suitable for construction managements due to its structural property and it can be modified as cost control method in construction budgets.