Tasarım-yapım proje teslim sisteminin çok boyutlu olarak incelenmesi ve değerlendirilmesi
A thorough analysis and assesment of design-build
- Tez No: 223574
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAT ÇIRACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Architecture, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tasarım-yapım, Proje teslim sistemleri, İnşaat sözleşmeleri, Design-build, Project delivery systems, Construction contracts
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gayrimenkul Geliştirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
İnşaat sektöründe ihtiyaç duyulan tesislerin yapımında proje teslim sistemleri büyükönem taşımaktadır. Proje teslim sistemi türlerinden biri olan tasarım-yapım proje teslimsisteminin kullanımı son yıllarda hızlı bir şekilde artmaktadır. Tasarım-yapım projeteslim sistemi, mal sahibinin tasarım ve yapım hizmetleri için tek birorganizasyon/girişim ile sözleşme yaptığı bir proje teslim sistemidir. Bu proje teslimsisteminin operasyonel anlamda üç ayrı türü bulunmaktadır: (1) direkt tasarım-yapımproje teslim sistemi, (2) tasarım kriterli tasarım-yapım proje teslim sistemi ve (3) avanprojesi olan tasarım-yapım proje teslim sistemi. Bu sistemin ana katılımcıları ise malsahibi ve tasarım-yapım yüklenicisidir. Yapılmış olan çeşitli araştırmaların sonucundaelde edilen veriler incelendiğinde tasarım-yapım proje teslim sisteminin diğer projeteslim sistemi türlerine göre maliyet, zaman ve kalite unsurları açısından daha avantajlıolduğu belirlenmiştir. Ancak, tasarım-yapım proje teslim sistemi ile ilgili tecrübeyesahip olan uzmanların azlığı ve sistemi daha önce kullanmamış olanlar için karmaşıkgelebilecek bir süreç yapısına sahip olması bu sistemin dezavantajları olarak görülebilir.
Özet (Çeviri)
Project delivery systems have significant importance for the completion of a requiredfacility in the construction industry. The use of design-build?which is a kind of projectdelivery system?has been increasing substantially over the last years. Design-build is aproject delivery system in which the owner contracts with a single organization fordesign and construction services. Design-build has three operational variations: (1)direct design-build, (2) design ciriteria design-build, and (3) preliminary design designbuild.The main parties of design-build are owner and design-builder. Design-build ismore advantageous than other project delivery methods, in terms of cost, time andquality, according to the examination of the recent researchs data. However, theshortage of professionals who have experience in design-build process, and thecomplexity of the process for the staff who is not familiar with this method aredisadvantages of design-build.