Kentsel lojistik ve lojistik köy uygulaması
City logistics and freight village application
- Tez No: 223575
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET TANYAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Lojistik, Lojistik Köy, Organize Lojistik Bölgeler, City Logistics, Urban Freight Transport, Urban Logistics, Freight Village
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
Bu çalısmada, Kentsel Lojistik ve Lojistik Köy kavramları ele alınıp, kentsel lojistikkavramı çerçevesinde gelistirilen optimum modelleme yöntemlerinin karsılastırmalıolarak degerlendirilmesinin yapılması ve incelenen modeller neticesinde stanbul'daorganize lojistik bölge kurulumu için büyüklük ve lokasyon tayini hedeflenmistir.Endüstriyel üretim alanları, organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi bölgeleri vekooperatifler, serbest bölge ve limanlar; yük üretim, tüketim ve geçis noktaları kentselalanların çevresinde yogunlasmaktadır. Bu durum, lojistik maliyetlerin yüksek olması,trafik ve gürültü gibi çevresel kirlilikler ve diger verimsizliklere neden olmaktadır.Kesin Agırlık Merkezi veya Tasıma Maliyetlerinin En Küçüklenmesi yöntemi ile yerseçimi kararı, tasıma modu, agırlık ve mesafeye dayalı tasıma maliyetine baglıdır. Bumodelde bilinenler, tedarik ve teslimat kaynaklarının koordinatları, yük miktarları vebilinmeyen ise kurulacak Organize Lojistik Bölge'nin koordinatlarıdır. Bu problemdeamaç fonksiyonu toplam tasıma maliyetinin minimum yapılması olarak tanımlanır. Eldeedilen çözüm bize kurulması gereken OLB'nin koordinatlarını verecektir. Uygulamaesnasında klasik algoritma ve yöntemlerin uygulanabilirliginin saglanabilmesi adınasınırlı sayıda nokta tespit edilmis ve bu noktalar arasında OLB'nin tayini yapılmayaçalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, optimum modelling techniques, which were developed for City Logistics,were examined comparatively including the discussion of Urban Logistics and FreightVillage concepts. Moreover, determination of optimal location and size of such logisticsterminals in Istanbul was aimed. Industrial production areas, industrial zones, smallindustrial zones and co-operative societies, free zones and ports; freight production,consumption and crossing points are on the increase in urban areas. This situationcauses the high logistics costs, undesirable environmental factors such as traffic andhigh noise levels and other lacks of productivity. Determining optimal location with Pcenterproblems or minimizing transportation costs methods are dependent ontransmission mode, freight and transport costs that change with transmission distances.In these models, the coordinates of supply and delivery points and weights are knownand coordinates of industrial zone are unknown. Objective function is described asminimizing total transmission costs. The solution set will give us the coordinates of thelogistics terminal which is thougt to be build. This problem was studied with limitedindustrial zone and freight transport points in order to use the classical algorithms andmethods and the coordinates of logistics terminal were calculated just considering thesepoints.