Human factor in aircraft maintenance
Hava aracı bakımında insan faktörleri
  1. Tez No: 223582
  2. Yazar: ARZU DURAK ERTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ŞERİF KAVSAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Altı sigma, bakım, hata, havacılık, hava aracı, insan faktörü, aircraft, aviation, error, human factor, maintenance, six sigma
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uçak ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tezde havaaracı bakımında yer alan personelin sebep olduğu hataların kaynaklarının neler olabileceği, bu hataların ortaya çıkarılma metodları, günümüze kadar olan zaman içerisinde konu ile ilgili yapılan araştırmaların neler olduğu ve ne gibi sonuçların çıkarıldığı, ileri tarihlerde hangi uygulamalarla havaaracı bakım işletmelerinin insan faktöründen kaynaklanan hatalardan korunabileceği hususlarında çalışmalar araştırılmış ve bir örnek üzerinde Six Sigma yaklaşımı yapılarak analiz yapılmıştır. Ayrıca bazı organizasyonlarda uygulanan İnsan Faktörleri programlarının istatisksel verilerle analizleri yapılmak sureti ile nasıl gerçekçi çözümler oluşrulabileceği, ve bu çözümlerin uygulanmasının nasıl olabileceği üzerinde çalışma yapılmıştır. Uçak bakımı küresel havacılık sektöründe çok önemli bir süreçtir. Hava trafiği arttıkça ve uçakların uçuş sayılarına bağlı olarak ticari anlamda gelişmeler sağlandıkça, hava aracı bakım sürecinde oluşabilecek baskı artış gösterebilecektir. Bu durum insan faktörü konusunda yeni penceler açılmasına fırsatlar çıkarabilecektir. Bu durumların karşılaştırılmasındaki en önemli etkenlerden biri olan araştırmalar bu süreçlerde bizlere yardımcı olabilecektir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, an investigation is done on human factor errors in aircraft maintenance, the methods of identifiying these errors, studies done on the subject up to date including the results that have been obtained and the applications for future use of aircraft maintenance facilities to protect them from human factor errors. Finally a real life example is analyzed using six sigma approach and the improvements obtained are demonstrated. We will also look at the statistics of human errors in aircraft maintenance and explore the current HF programs adopted by several organizations and try to understand why HF error occur, and how comprehensive, the solutions currently adopted. Aircraft maintenance is an essential component of the aviation system which supports the global aviation industry. As air traffic grows and the stringent requirements of commercial schedules impose increased demands upon aircraft utilization, the pressures on maintenance operations for on-time performance will also continue to escalate. This will open further windows of opportunity for human error and subsequent breakdowns in the system's safety net. It is also beyond question that unless the aviation industry learns from these occurrences, maintenance-related safety breakdowns will continue to occur. From a Human Factors perspective, important truths have been uncovered during the investigation of these occurrences [17].