Opsiyon fiyatlama modellerinin İMKB'ye uygulanması
Application of option pricing models to ISE
- Tez No: 223583
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OKTAY TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Opsiyon Fiyatlama, GARCH, Binom, Açık Sonlu Farklar, Option Pricing, GARCH, Binomial, Finite Difference
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu tez kapsamında opsiyon fiyatlama konusunda gelistirilen modellerinin incelenmesi ve bazı modellerin İstanbul Menkul Kıymetler Borsasına uygulanması gerçeklestirilmistir. Öncelikle kendisinden sonraki çalısmalara temel olusturan ünlü Black-Scholes modelinin ve diger opsiyon fiyatlama modellerinin temellerini anlayabilmek için gerekli olan temel matematiksel konulara yer verilmistir. Daha sonra Black-Scholes modelinin detayları ve eksik yönlerine yer verilmis ve opsiyon fiyatlama modellerinin finans literatüründeki gelisimi incelenmistir. Daha sonra uygulaması yapılacak olan modeller olan Binom Opsiyon Fiyatlama modeli, Kesin Sonlu Farklar modeli, GARCH Opsiyon Fiyatlama modellerinin teorik alt yapısı anlatılmıs ve son olarak uygulama gerçeklestirilmistir.Bunun için IMKB30 endeksi ve IMKB100 endeksi üzerine yazılı varsayımsal opsiyonlar, Chicago Menkul Kıymetler Borsasında islem gören opsiyonlar vadeleri, uygulama fiyatı ve spot fiyat arasındaki iliski incelenerek olusturulmus ve fiyatlamaları gerçeklestirilmis ve uygulaması yapılan modellerin literatürdeki çalısmalarla paralel sonuçlar verip vermedigi incelenmistir.
Özet (Çeviri)
In the extent of this study, the option pricing methods are examined and certain pricing methods are applied into Istanbul Stock Exchage. First of all fundamental stochastic calculus topics related to seminal work of Black-Scholes and other option pricing methods is presented. Then the details of Balck-Scholes option pricing model and its systematic biases are presented and literature review of option pricing methods are mentioned. After that,the theoretical details of the three method that are applied into IMKB, Binomial option pricing method, GARCH Option Pricing Method and Explicit Finite Difference Method, is presented. For this, IMKB30 and IMKB100 index hypothetical options are created by taking into account the relationship between Chicago Board Exchange options? maturity, exercise price and spot price. Finally pricing of these hypothetical options are made with Binomial option pricing method, GARCH Option Pricing Method and Explicit Finite Difference Method and results are examined whether they are paralel with literature or not.