Mimari tasarımların korunmasında fikri mülkiyet hukukumuzun eksik ve sorunlu yönlerinin tespiti
The determination of deficiencies and problematic aspects of our intellectual property regulations in architectural design protection
  1. Tez No: 223594
  2. Yazar: MUSTAFA GÖKHAN ÇELİKAĞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALAATTİN KANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Mimarlık, Law, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlıkta Fikri Mülkiyet Hakları, Mimari Tasarım Hukuku, Intellectual Property Rights in Architecture, Architectural Design Protection
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Proje ve Yapım Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalısmada, ülkemizde mimari tasarımları koruma altına alan fikri mülkiyet hukuku düzenlemeleri incelenerek, mevcut sistemin olumlu ve olumsuz yönlerinin tespit edilmesi amaçlanmıstır. Bu amaç dogrultusunda, öncelikle günümüz hayat kosulları ve bunların mimari tasarımlara olan etkisi belirlenmistir. Bununla birlikte, ülkemizde ve dünyada fikri mülkiyet sistemleri ve yaklasımları incelenerek, bunları karsılastırma imkanı yakalanmıstır. Ayrıca, konunun tarafları olan, mal sahipleri, kullanıcılar, mimarlar, akademisyenler ve hukukçuların konu üzerindeki düsünceleri alınarak, farklı ve karsıt görüslerin bir araya getirilmesi saglanmıstır. Son olarak, yasanan uyusmazlıkların hangi konularda oldugu ve mevcut sistemimizin bunlara nasıl çözümler ürettiginin görülebilmesi için, yargıya intikal etmis olan örnek davalar ve bunlar sonucunda çıkan kararlar incelenmistir. Tüm bu çalısmaların ısıgında, mevcut fikri mülkiyet sistemimizin mimari tasarımların korunmasında, birtakım eksiklik ve sıkıntılar tasıdıgı belirlenmis ve çözüm için önerilerde bulunulmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the positive and negative aspects of our intellectual property regulations which provide protection for architectural designs. To reach this aim, today?s lifestyle, life standards and the influence of all these to architectural designs were investigated. Beside this, intellectual property right systems and approaches, both in our country and abroad were examined, to provide an opportunity of comparison. Mean while, the ideas of different parties were collected by having interviews with owners, users, architects, academicians, and lawyers. At last, to have an idea of the major subjects and reasons of disagreements on architectural designs and to find out the general attitude of our current intellectual property regulations, some judicial cases and their verdicts were investigated. With the light of these affords, it is determined that our current intellectual property system has some deficiencies and problematic aspects, and to solve these problems some proposals were generated.