Atıksu arıtma tesislerinde paralel akışlı ön çökeltme havuz kesit tipleri için yeni bir yaklaşım
A new approach to cross section types of primary settling tanks with parallel flow in wastewater treatment facilities
  1. Tez No: 223600
  2. Yazar: ÖZGÜR ÜNSAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ UYUMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ön çökeltme havuzları, dikdörtgen, yarım daire, trapez, hidrolik boyutlandırma, Primary settlement tanks, rectangular, half circle, trapezoid, hydraulic design
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrolik ve Su Kaynakları Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tez çalışmasında atıksu arıtma tesislerinde paralel akışlı ön çökeltme havuzkesit tipleri için yeni bir yaklaşım incelenmiştir. Bu çalışmada ön çökeltmehavuzları ile ilgili boyutlandırma kriterleri ve hidrolik hesaplar açısındanDenizli (Merkez) Atıksu Arıtma Tesisi proje değerleri temel alınmıştır. Önçökeltme havuzları boyutlandırılırken mevcut dikdörtgen havuzlar kesitlihavuzlar yerine yarım daire kesitli ve trapez kesitli havuzlar önerilmiş ve bu ikiyeni kesit proje kriterleri içerisinde boyutlandırılmıştır. Hidrolik olarak tesisbütünlüğünün bozulmaması düşünülerek havuzların giriş ve çıkış yapılarımevcut tesiste bulunan giriş ve çıkış yapılarıyla aynı alınmıştır. Havuzlardagiriş yapısı için borulardan meydana gelen Stengel tipi giriş yapıları seçilmiştir.Çıkış yapısında keskin kenarlı üçgen savaklar kullanılmıştır. Havuzlardasıyırıcı sistemi olarak mekanik doğrusal sıyırıcılar kullanılmıştır. Etkin birsıyırma işlemi için havuz tabanlarına 1/100 eğim verilmiştir. Yarım daire vetrapez kesitli havuzların boyutlandırılması yapılırken ilk olarak tesiste mevcutolan dikdörtgen kesitli havuzların hesapları incelenmiş daha sonra önerilenyarım daire ve trapez kesitli havuz tipleri için yeni hesaplar yapılmıştır.Havuzların boyutları belirlendikten sonra üç havuz kesiti için aynı debideğerlerine göre debi- yüzey alanı, debi-yatay hız ve debi-bekletme sürelerigrafikleri çizilmiş ve bu üç tip havuz bu grafiklere göre karşılaştırılmıştır.Yarım daire ve trapez kesitli havuz tipleri için yapılan hidrolik hesaplardamevcut dikdörtgen kesitli havuzlar için yapılan hesap adımları izlenmiş ve yenitip havuzlar için hidrolik hesaplar irdelenmiştir. Bu çalışmada esas olanönerilen yeni havuz kesitlerinin hidrolik açıdan incelenmesidir.
Özet (Çeviri)
In this study a new approach to cross section types of primary settling tanksdesign with parallel flow in waste water treatment facilities. Design criteriarelated with settling tanks and regarding hydraulic accounts, project values ofDenizli (Centre) Waste Water Treatment Facilities are taken as basis. Whilesizing settling tanks, half circle sectional and trapezoid sectional tanks areproposed in place of current rectangular tanks sectional tanks and these twonew sections are designed within project criteria. Entry and exit structure oftanks are taken as same structure in the present facility. For the entrancestructure in tanks, Stengel type entrance structures occurring in pipes arechosen. In the exit structure, sharp crest triangular sluices are used. Mechanicalhorizontal scrapers are used in pools as scraping system. For an effectivescraping procedure an inclination of 1/100 is given to borders of tanks. Whileperforming the sizing of half circles and trapezoid sectional tanks, firstlycalculations of rectangular sectional tanks available in the facility are examined,then new calculations are made for the proposed half-circled and trapezoidsectional tank types. After determination of the sizes of tanks, graphics fordischarge - surface area, discharge ? horizontal velocity and discharge ?awaiting periods are drawn according the same values for discharges for thethree tank sections and these three types of tanks are compared with regardsthese graphics.In hydraulic calculations made for half circled and trapezoid sectional tanks,calculation steps made for present rectangular sectional tanks are followed andhydraulic calculations for new type of tanks are examined. The basis of thisstudy is the hydraulic design procedure find new tank sections.