Web based group decision support systems in defence technologies
Savunma teknolojilerinde web tabanlı grup karar destek sistemleri
  1. Tez No: 223601
  2. Yazar: YAVUZ GÖSTERİŞLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Industrial and Industrial Engineering, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: İtü - Web Grup Karar Destek Sistemleri, Analitik Hiyerarşi Süreci, Karar Destek Sistemleri, Grup Karar Verme, Karar Verme, İTÜ-Web Group Decision Support System, Analytic Hierarchy Process, Group Decision Making, Decision Making Support Systems, Decision Making
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Strateji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışmada, İTÜ ? Web GDSS adı altında bir Web tabanlı karar destek sisteminin yapısı ve tasarım detayları anlatılmıştır ve bir karar destek sistemi oluştururken karşılaşılan zorluklardan bahsedilmektedir. İTÜ - Web GDSS çok ölçütlü karar verme metotlarından biri olan Analitik Hiyerarşi Süreci modelini kullanmaktadır. İTÜ ? Web GDSS Web tabanlı bir grup karar destek sistemidir. Bu sistem, kullanıcılara bir hedef doğrultusunda kendi kararlarını almalarına yardımcı olmaktadır. İTÜ ? Web GDSS, grup kararını da desteklemekte olup kullanıcılara kendi kararlarının yanı sıra grup kararlarını gözlemleyebilmelerini sağlamaktadır. İTÜ ? Web GDSS bir yazılım aracıdır ve AHS modelini karar alma sürecinde kullanmaktadır. AHS yöntemi kullanılarak bir problem modellenir, alternatifler göreceli önemlerine göre değerlendirilir, bilgi organize edilir ve değerlendirme hükümleri yapılır. İTÜ ? Web GDSS Web de kullanılabilir olup küresel olarak erişime açıktır. Web teknolojilerinin avantajlarını kullanmaktadır. Web kaynaklarına bağlantı kurmak ve çeşitli platform özellikleri sisteme önemli özelliklerinden bazılarıdır. Karar destek sistemlerini kullanan grupların performansları son 20 yıldır çokça tartışılan bir konudur. Bu yüzden, grup karar destek sistemi kullanan takım üyelerinin tatmini gibi öznel değişkenlere biraz daha odaklanmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Deneysel bir çalışma yapılarak İTÜ ? Web GDSS'in kullanıcı tatmini rapor halinde hazırlanmıştır. Bu çalışmada, grup kararı alırken çeşitli kullanıcı tatmin öğelerine odaklanılmıştır: sistemden tatmin, süreçten tatmin, karardan tatmin, karar destek sisteminden tatmin.
Özet (Çeviri)
In this research, the architecture and detailed design of a Web-based GDSS, called İTÜ ? Web GDSS are discussed to address the challenges of building a Web-based GDSS. İTÜ - Web GDSS, which uses Analytical Hierarchy Process model in decision process that is for multi-attribute decision making, is a Web-based Group Decision Support System. İTÜ - Web GDSS supports users to decide on their own specified goal. It also provides users to observe their own decision and group decision. İTÜ ? Web GDSS is a software tool, which implements the AHP. It uses the AHP methodology to model any problem, evaluate relative desirability of alternatives, and organize information and judgments used in decision making. İTÜ ? Web GDSS is deployed on the World Wide Web (WWW) and can be accessed globally. It takes advantages of WWW with wide ability, Web resource integration and cross-platform capabilities. Performance of groups using group decision support systems has been an issue debated over the last two decade. Yet, there is a need for more focused subjective variables such as the satisfaction of team members with the experience of using a GDSS. An empirical study is reported to assess the user satisfaction of İTÜ ? Web GDSS in supporting distributed group. This research focuses on different types of user satisfaction in GDSS based group decision making: system satisfaction, process satisfaction, outcome, and GDSS satisfaction.