Çelik yapılarda moment çerçevelerinin süneklik düzeyini belirleyen tasarım kuralları?nın değerlendirilmesi
Evaluation of design provisions for determining ductility level of steel moment frames
  1. Tez No: 223643
  2. Yazar: MUSTAFA ZORLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CAVİDAN YORGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çelik Yapılar, Moment Çerçevesi, Deprem, Süneklik, Sünek Birlesim, Sünek Çerçeve, DBYBHY-Bilgilendirme Eki 4A, Steel structures, Moment Frame, Earthquake, Ductility, Ductile Connection, Ductile Frame, DBYBHY-Appendix.4A
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 336
Özet
Bu çalısmada, Northridge depremi sonrası gelistirilen yüksek süneklikli moment aktaran çelik çerçeve sistemleri ve birlesim detaylarının gelisim süreci incelenmis, bununla birlikte 2007-DBYBHY'nin 4. bölümünde Madde §4.3.4'de belirtilen tasarım ilkeleri dogrultusunda kolon-kiris birlesim bölgelerinin süneklik düzeyini belirleyen tasarım kuralları irdelenmis ve belirtilen tipik birlesim detaylarının uygulanabilirligi arastırılmıstır. Seçilen örnek bir yapı, 2007-DBYBHY ve yapısal Türk standartları uyarınca her iki asal dogrultuda tasıyıcı sistemi moment aktaran yüksek süneklikli çelik çerçevelerden olusan sistem olarak boyutlandırılmıs ve birlesim bölgelerinin yüksek süneklik saglayacak biçimde detaylandırılması asamasına geçilmistir. 2007-DBYBHY, Madde §4.3.4'de en az 0,04 Radyan Göreli Kat Ötelenme Açısı'nı sagladıgı bilimsel metotlarla kanıtlanmıs, uygulaması zorunlu detayların Bilgilendirme Eki 4A'da verildigi ifade edilmis olup belirtilen altı farklı detayın uygulaması yapılmıstır. Bu uygulama esnasında 2007-DBYBHY'de belirtilen konstrüktif detaylar ilgili birlesim tipinin FEMA-350'deki karsılıgı ile kıyaslanmıs, ortak ve farklı noktalar belirtilmistir. Bununla birlikte, detayların uygulama sınırları ifade edilmis, her detay için uygulamalı tasarım yöntemi gelistirilmis, FEMA-350'de belirtilen hesap adımlarına uygun olarak her iki yönetmelikçe belirtilen hesap yükleri altında detayların ayrı ayrı boyutlandırılması yapılmıstır. Sonuç olarak, 2007-DBYBHY uyarınca belirlenen hesap yükleri altında Bilgilendirme Eki 4A'daki birlesim bölgesi tipik detaylarının genel olarak sorunsuz biçimde teskilinin gerçeklestigi görülmüstür. Bununla birlikte 2007- DBYBHY'de belirtilen tipik birlesim detaylarının uygulama sınırlarının ve konstrüktif gereksinimlerinin de yeterli oldugu sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study steel special moment frame systems and connections, which were developed after Northridge earthquake are investigated. In addition to that, considering design principles stipulated in Item §4.3.4 of 2007-DBYBHY, design rules for the column-beam connection ductility level have been disputed and appliability of typical connection details is investigated. A chosen sample structure has been designed in parallel with design principles of 2007-DBYBHY and Turkish construction standards as a system of steel special moment frames in two prime directions and then, it is proceeded to the next stage for detailing the connection zones to provide high ductility. 2007-DBYBHY Item §4.3.4 states that in application details, minimum relative drift angle as 0.04 radians requirement should be satisfied and proved with scientific methods as are given in Appendix.4A of 2007-DBYBHY. The given six typical connection details have been investigated and applied. The joint type according to construction details of FEMA-350 and of 2007-DBYBHY have been intercompared and their common and different points have been envisaged. In addition, application limits of the structural details have been stated for each detail; a design course developed and details have been designed seperately under the specified loads of both standarts conforming design steps of FEMA-350. As a result of the study; it appears that the constituon of typical joint details given in Appendix 4A under the specified loads of 2007-DBYBHY has been realized without any problem. Finally it is concluded that application limits and constructive requirements of the typical joint details of 2007-DBYBHY are sufficient and satisfactory.