Yaya güzergahındaki yeme-içme mekanlarına ilişkin karşılaştırmalı bir analiz ve Nişantaşı bölgesi için bir kentsel tasarım önerisi
Comporative analysis on eating-drinking places along boulevard and an urban design proposal for Nişantaşı district
- Tez No: 223644
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN MERT ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yaya, yaya kaldırımı, yeme-içme mekânları, planlanmıs bulvar, planlanmamıs bulvar, kentsel tasarım, yayalastırma, Pedestrian, side walk, eating-drinking places, planned boulevard, unplanned boulevard, urban design, pedestrianization
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalısmada bulvar boyunca yaya akısının yol boyu yeme-içme mekânlarına katkısı ve bu kapsamda alınabilecek kentsel tasarım kararlarına katkı saglayacak bir analiz yer almaktadır. Çalısma kapsamında planlanmıs bulvar niteligindeki Bagdat Caddesinin yaya güzergâhı ve üzerindeki yeme-içme mekânları iliskisi ile Nisantası bölgesi karsılastırmalı olarak incelenmistir. Bu baglamda Bagdat Caddesi üzerindeki yemeiçme mekânlarının yaya yolu ile iliskisinde olusturdugu açık, yarı-açık ve kapalı mekânların olusum sekilleri ile planlanmamıs bulvar niteligindeki Nisantası bölgesindeki yeme-içme mekânları ve yaya yolu iliskisi incelenmistir. ki örnek arasındaki ticari ve kentsel kullanım konforu bakımından farklar analiz edilmistir. Bu baglamda Nisantası semtindeki plansız gelismis yaya yolu ile yeme-içme mekânlarının olumsuz durumları tespit edilip bazı caddeler için kentsel tasarım baglamında öneriler gelistirilmeye çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the positive effects of pedestrian flow on various eating and drinking places along the boulevard, based on urban design decisions. The thesis includes examples of eating and drinking place relationships with the side walks on Bagdat street and Nisantasi street. Bagdat street has been shown as an example of a planned boulevard and comparison?s are made between these two boulevards to further enrich our analysis. For this purpose, the negative effects of Nisantasi district?s unplanned side walks and eating and drinking places have been stated and proposals were made based on the urban design process. On the other hand, Bagdat street has been shown as an example of a planned boulevard and comparison?s are made between these two boulevards to further enrich our analysis.