Örtülü bilginin açık bilgiye dönüştürülmesinde diyalogun kullanılması
Explicating tacit knowledge via dialogue
- Tez No: 223675
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÖKHAN İNALHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Industrial and Industrial Engineering, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: bilgi, örtülü bilgi, açık bilgi, dıssallastırma, diyalog, SDB, knowledge, tacit knowledge, explicit knowledge, externalization, dialogue, SECI
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalısmada organizasyonlar için sürdürülebilir rekabet üstünlügü saglayan ve stratejik öneme sahip örtülü bilginin açık bilgiye dönüstürülmesi (dıssallastırma) sürecinde diyalogun kullanılması incelenmistir. Dıssallastırma amaçlı diyalog iki yönden ele alınmıstır. lk olarak diyalogun gerçeklesmesi için gereken organizasyonel yapı, yönetim tarzı, motivasyon araçları ve güven sartlarının nasıl olması gerektigi ve hangi faktörlere baglı oldugu incelenmis, ikinci olarak dıssallastırma amaçlı diyalogun bilesenleri ortaya çıkarılmaya çalısılmıstır. Yapılan literatür arastırmasından elde edilen verilere dayanılarak dıssallastırma amaçlı diyalogun bilesenleri: takım, dil, dinleme ve ortam olarak tespit edilmistir. Takım; diyalog sürecine katılan bireylerdir. Dil; diyalog sürecinde kullanılan konusma dili, beden dili ve sorulardır. Dinleme; diyalogu bölmeden, sözsüz iletisimi dogru yorumlayarak ve karsılıklı anlayısı gelistirme çabasına dayanan dinleme becerisi. Ortam; diyalogun içinde geçtigi fiziksel mekân ve bu mekânda yer alan duyularla ve hislerle varlıgı ya da yoklugu anlasılan her seydir. Tez metni altı bölümden olusmaktadır. 1.Giris: çalısmanın önemi ve kapsamı; 2. bölüm: bilginin tanımı, sınıflandırılması ve bilgi yönetimi; 3. bölüm: bilgi yaratma, bilgi paylasımı ve bilgi aktarımına iliskin gelistirilmis modeller ve vak' a incelemeleri; 4.bölüm: dıssallastırmada karsılasılan engeller; 5.Bölüm: Dıssallastırma amaçlı diyalogun bilesenleri; 6.bölüm: Tartısma ve Sonuç.
Özet (Çeviri)
In this study, the conversion process of tacit knowledge that supplies sustainable competitive advantage to the organizations into explicit knowledge is investigated. This process is called as externalization. Externalization is treated in terms of two aspects; firstly how to be the organizational structure, management style, motivation tools and trust for the externalization and which factors that they are relevant , secondly the components of the externalization via dialogue are investigated. As a result of the research, the components of the dialogue for externalization are team, language, listening skills and ambiance. The team refers to the people participate in the dialogue process. The language means speaking, body language (gestures) and the questions during the dialogue process. The listening skills means true interpretation of the communication without any interruption. The ambiance refers to the physical environment and conditions where the dialogue was hold. The text consists of six chapters: Chapter 1. Introduction; importance of the study and its content. Chapter 2; the definition of the knowledge, its classification and knowledge management. Chapter 3; the models of the knowledge creation, transfer and sharing and related case studies. Chapter 4; the prerequisites of the externalization. Chapter 5; the components of the dialogue aimed externalization. Chapter 6; discussion and conclusion.