Jeodezik ölçüler ile deprem kaynak parametrelerinin belirlenmesi
Determination of earthquake source parameters through geodetic observatons
- Tez No: 223709
- Danışmanlar: DOÇ.DR. RAHMİ NURHAN ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Deprem Mühendisliği, Jeodezi ve Fotogrametri, Jeofizik Mühendisliği, Earthquake Engineering, Geodesy and Photogrammetry, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fay mekanizması, yer değiştirme, optimizasyon, ters modelleme, jeodezik ölçüler, Fault mechanism, displacement, optimization, inverse modeling, geodetic observations
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geomatik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Depremsel yer değiştirmelerin jeodezik ölçülerle belirlenmesi ve modellenmesi iki yönlü bir olgu olarak değerlendirilebilir. Birincisi jeodezik ağların söz konusu etkilerden arındırılması, diğeri ise ülkemiz için kaçınılmaz bir olgu olan depremin yüzeydeki etkilerinin cm duyarlılığında sayısal olarak ifade edilerek, diğer bilim dalı ve disiplinlere vazgeçilmez bir girdi olarak sunulmasıdır. Jeodezik ölçüler ile deprem kaynak mekanizması ilişkisi için belirli varsayımlarla çeşitli fonksiyonel ilişkiler mevcuttur. Bu şekilde belirli bir fay geometrisi ve kayma değerleri ile yüzeyde meydana gelen yer değiştirmeleri ?direkt modelleme? ile bulmak olanaklıdır. Ancak jeodezik ölçüler yüzeyde hesaplanan yer değiştirmelere en iyi uyan fay geometrisi ve kayma değerlerinin bulunması için karmaşık analitik ilişkiler yanında gelişmiş optimizasyon yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada ters modelleme için uygun yöntem araştırması yapılmış, geliştirilen yazılım araçları yardımıyla en uygun olduğu değerlendirilen ?benzetimli tavlama? yöntemi 17 Ağustos 1999 İzmit Depremi için test edilmiştir. Elde edilen sonuçlar farklı gruplarca yapılan çözümlerle karşılaştırıldığında bulunan fay geometrisi ve kayma değerlerinin yüzey yer değiştirme değerlerine diğer mevcut çalışmalardan daha iyi uyum sağladığı tespit edilmiştir. Çalışma kapsamında ayrıca 03 Şubat 2002 tarihinde Çay (Afyon)'da meydana gelen depremler için faylanma mekanizması modellenmiştir.
Özet (Çeviri)
Determination and modeling of seismic displacements can be considered a twofold phenomenon. One is dispersing such effects from geodetic Networks and the other one is quantifying the effects of earthquakes at cm level precision which are inevitable for Turkey and presenting them as input to the other disciplines. Functional relations can be established between geodetic observations and earthquake source mechanism under certain assumptions. In this way, it is possible to compute surface displacements with direct modelling using certain fault geometry and slip values. However, computation of fault geometry and slip values which best fit the surface displacements requires advanced optimization methods together with complicated analytical functions. In this study, possible methods of inverse modelling were investigated and simulated annealing, which is considered the most appropriate method, was tested for1999 İzmit Earthquake, August,17th using the software tools developed within the study. Result reveal that computed fault geometry and slip values fit geodetic surface displacements better than any other available studies. In addition, faulting mechanism was also modelled for 03 February 2002 Çay (Afyon) Earthquake.