Ostenitik paslanmaz çelik plakanın (en dın 1.3964) T bağlantı kaynağında ilave ısı girdisi uygulamasının meydana gelen distorsiyona etkisinin incelenmesi
Examination of welding distortion via applying thermal tensioning technique on stiffened welded plate of austenitic stainless steel (en dIn 1.3964)
  1. Tez No: 223736
  2. Yazar: MURAT İHSAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. H. OKTAY BODUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ostenitik Paslanmaz Çelik, Ondüle Distorsiyon, Isıl Gerilme Teknigi, Austenitic Stainless Steels, Buckling Distortions, Thermal Tensioning Technique
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalısmada, stanbul Tersanesi/Pendik'te insası devam eden Aydın Sınıfı mayın karsı tedbir gemilerinde kullanılan ostenitik paslanmaz çelikten mamul levhaların, gazaltı kaynak islemi sonrası meydana gelen ondüle seklindeki kaynak distorsiyonları ve bu distorsiyonların alevle düzeltilme islemine alternatif yöntem olacagı degerlendirilen, kaynak esnasında uygulanan Isıl Gerilme Teknigi'nin uygulanabilirligi incelenmistir. Literatürdeki çalısmalar ısıgında, kaynak esnasında Isıl Gerilme Teknigi'nin uygulama yöntemine ait teorik bilgilerle bir deney yöntemi olusturulmustur. Bu deney yöntemi, Aydın Sınıfı mayın karsı tedbir gemilerinde kullanılan ostenitik paslanmaz çelikten mamul plakalara uygulanarak, kaynak sonrası meydana gelen distorsiyonları önleyici bir çözüm yöntemi olarak önerilmistir. Yapılan deneyler neticesinde, kaynak distorsiyonlarını optimize edecek bir yöntem olarak önerilen, ilave ısı girdisi uygulamasının, ondüle seklindeki kaynak distorsiyonlarını önledigi ve bunun sonucunda belirgin hale gelen açısal çarpılmaların ise kaynak yapılan parçanın hareketini kısıtlayıcı önlemlerle engellenebilecegi görülmüstür. Sonuç olarak; mayın karsı tedbir gemilerinde kullanılan ostenitik paslanmaz çeliklerin gazaltı kaynagında meydana gelen distorsiyonlarının alevle düzeltme islemine alternatif olarak kaynak esnasında ilave ısı girdisi uygulamasının kullanılabilirligi deneysel olarak ispatlanmıstır.
Özet (Çeviri)
Under the construction of German Mine Hunter Consortium (Abeking&Rasmussen and Lürssen), Istanbul Shipyard/Pendik is building Aydın Class Mine Countermeasures (MCM) Vessels for Turkish Navy. In this study, welding induced buckling distortions of austenitic stainless steels (which used in Aydın Class Mine Countermeasures (MCM) Vessels) and thermal tensioning technique as an alternative method for flame straightening, examined. From literature point of view, using theoretical knowledge of thermal tensioning technique, an experiment method is formed. This experiment method is applied to the plates of austenitic stainless steels of Aydın Class Mine Countermeasures (MCM) Vessels and proposed as a preventive method contrary to corrective method of flame straightening. Under experiment studies, welding induced buckling distortions are eliminated using thermal tensioning technique. After buckling distortion is eliminated, angular distortion becomes evident, which is eliminated using mechanical restraints along with the transient thermal tensioning. As a conclusion, via these experiments it is proven that thermal tensioning technique can be an alternative to the flame straightening for welding induced buckling distortions of austenitic stainless steels of Aydın Class Mine Countermeasures (MCM) Vessels.