Örme makinelerinde kullanılan dilli iğnelerde aşınma davranışının iplik ve makine parametrelerine bağlı olarak incelenmesi
A study on the wear of knitting needles with reference to yarn types and machine parameters
- Tez No: 223735
- Danışmanlar: PROF.DR. CEVZA CANDAN, PROF.DR. SERVET TURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Örme iğnesi, Asınma, SEM stereoskopi, Yüzey pürüzlülüğü, Latch needle, Wear, SEM stereoscopy, Surface roughness
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalısmada, SEM strereoskopi görüntüleri ve yüzey pürüzlülük parametreleri kullanılarak, örme bölgesindeki iplik temasından dolayı iğnelerinin kanca kısmında meydana gelen asınmalar incelenmistir. ?ğnelerdeki asınmaları sayısal olarak gösterebilmek ve hem makine hem de iplik kalitelerine bağlı olarak açıklayabilmek için, bir seri kontrollü test üretimi gerçeklestirilmistir. Her parametreye ait numune iğneler SEM'de incelenmistir. ?ğne kanca iç yüzeyinden Stereoskopik SEM görüntüleri alındıktan sonra görüntü isleme yazılımı vasıtasıyla üç boyutlu yüzey olusturulmustur. Olusturulan üç boyutlu yüzeyden topografik bilgileri alınarak yüzey pürüzlülük ölçümleri gerçeklestirilmistir. ?ğne yüzeylerinin karsılastırılmasında, genel anlamda metallerin yüzey pürüzlülük ölçümlerinde kullanılan Ra ortalama yüzey pürüzlülük, parametresi tercih edilmistir. Kullanılmamıs ve farklı makina üretim parametreleri ve iplik kaliteleri ile çalıstırılmıs olan iğnelerin ortalama yüzey pürüzlülük değerleri (Ra) ve SEM görüntüleri karsılastırılmıstır. SEM fotoğraflarının görsel incelemenin yanı sıra, bu fotoğraflar yardımıyla ölçümlenen Ra değerleri iki yönlü varyans analizi ile değerlendirilmistir. Sonuçların karsılastırıldığında, hem makine üretim parametrelerinin, hem de iplik kalitelerinin iğne kancasındaki asınma üzerinde etkilerinin farklı ve anlamlı olduğu görülmüstür. Ayrıca, makine üretim parametreleri ve iplik kalitesi arasında, iğne kancasının asınma davranısı bakımından bir etkilesim olduğu görülmüstür. Hem üç boyutlu iğne yüzeyinin olusturulmasında, hem de görüntülerden topografik bilginin elde edilmesinde kullanılan ve simdiye kadar hiçbir tekstil makinelerine ait malzeme yüzeyi değerlendirmesinde uygulaması görülmemis olan SEM stereoskopi yöntemi, iğne asınma davranısını açıklamada kullanılabilir bir yöntem olarak önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, SEM stereoscopic images and surface roughness parameters are used for examining the wear on latch needles hook due to contacting yarns at the knitting zone. In order to indicate the wear on needle hook numerically and explain the wear on those needles according to both machine parameters and yarn types, serial controlled knitting productions were done to The sample needles from each production parameters were examined under the electron microscope. Stereoscopic SEM images were acquired from the latch needle hook and then those image pairs were used for the reconstruction of the surfaces in 3D by means of Scandium image analyzing software. Thereby, the topographic information and the surface roughness parameters from the needle surfaces were obtained. One of the most commonly used surface roughness parameters, Ra (average surface roughness), was chosen for comparing the needle surfaces. The roughness parameters of unused and the needles knitted with different production parameters and yarn types were compared and examined by means of their SEM images and surface roughness parameters [Ra]. In addition to visual examination, Ra values were also analyzed with two-way ANOVA. The comparison of the results show that, both machine parameters and yarn types affect the wear of the latch needle hooks differently and there is an interaction between machine parameters and yarn types. SEM stereoscopy method, used for the reconstruction of the needle surface in 3D and getting the topographical information from those images, is suggested to compare the wear differences between those needles.