Zeytinyağından konjuge linoleik asit ile yapılandırılmış yağ üretimi ve optimizasyonu
Production and optimization of structured lipid with olive oil and conjugated linoleic acid
  1. Tez No: 223785
  2. Yazar: DEMET ŞELECİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLDEM ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zeytinyagı, Konjuge linoleik asit, Asidoliz, Optimizasyon, Olive oil, Conjugated linoleic acid, Acidolysis, Optimization
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalısmada, zeytinyagının (ZY) konjuge linoleik asit (KLA) ile enzimatik olarak zenginlestirilerek saglıga yararlı bir yag haline gelmesi ve reaksiyon kosullarının optimizasyonu hedeflenmistir. Bu amaçla, zeytinyagı ile konjuge linoleik asidin Thermomyces lanuginosa lipaz enzimi ve hekzan varlıgında gerçeklesen asidoliz reaksiyonları sistematik olarak incelenmistir. Çalısmada, zeytinyagı ile KLA'nın asidolizinde enzim miktarı, substrat mol oranı ve süre reaksiyon parametreleri olarak seçilmistir. Tepki Yüzey Metodolojisi uygulanarak, reaksiyon parametrelerinin zeytinyagına katılan KLA yüzdesi üzerine olan etkileri incelenmis ve reaksiyon kosulları optimize edilmistir. Optimizasyon sonucunda, tepki degerleri ile reaksiyon parametreleri arasındaki iliskiyi veren 2. dereceden bir polinom olan bir model denklem olusturulmustur. Sonuçların istatiksel degerlendirilmesi ile ayrıca reaksiyon için optimum degerler enzim miktarı %7,1, KLA:ZY mol oranı 6,6 ve reaksiyon süresi 7,9 saat olarak saptanmıstır. Bu kosullarda %48,2 oranında KLA içeren triaçilgliseroller elde edilebilecegi belirlenmistir. Saptanan bu optimum kosullarda zeytinyagı ile KLA'nın asidoliz reaksiyonu gerçeklestirildiginde, zeytinyagına %48,8 KLA katılabilecegi belirlenmistir. Bu sonuçla olusturulan model denklemin dogrulugu deneysel olarak da ispatlanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study enrichment of olive oil (OO) with conjugated linoleic acid (CLA) by enzymatic method to develop a lipid that has various health benefits and optimization of reaction conditions are aimed. For this purpose, the acidolysis reactions of olive oil with CLA in the presence of Thermomyces lanuginosa lipase and hexzan are studied in detail. In the study during the acidolysis reactions of olive oil and CLA, enzyme amount, substrat molar ratio and time are chosen as reactions parameters. The effects of reactions parameters on incorporation of CLA to olive oil are investigated and reaction parameters are optimized by Response Surface Methodology. At the end of the optimization, a second order model which shows the relationship between response and parameters is obtained. Among all the statistical results, the optimum reaction conditions are found as %7,1 enzyme amount, a substrate molar ratio of 6,6 of CLA:OO and reaction time of 7,9 hour. In these conditions it can be available to produce triacylycerols which consist of %48,2 CLA. When the acidolysis reactions between olive oil and CLA are occured in the optimum conditions, incorporation of 48,8% CLA into olive oil is determined. The result of optimization indicated experimentally that the model is significant and true.