Tedarik zincirinde stok yönetimi
Inventory management in supply chain
  1. Tez No: 223806
  2. Yazar: AYŞEGÜL DOĞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İLKER TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri, Stok Yönetimi, Tedarik Zinciri'nde Stok Yönetimi, Supply Chain, Inventory Management, Inventory Management In Supply Chain
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Günümüzde rekabet yalnızca firmalar arasında değil, firmaların içlerinde yer aldığı tedarik zincirleri arasında yaşanmaktadır; dolayısıyla firmaların performansından değil, zincirin performansından bahsedilir olmuştur. Tedarik zincirinin performansını önemli ölçüde etkileyen unsurlardan birisi de stokların etkin yönetimidir çünkü stoklar perakendecide, üreticide veya tedarikçide olabilir ve stoklar tedarik zinciri maliyetleri arasında en büyük paya sahip bileşenlerindendir. Etkin stok yönetimi tedarik zincirinin performansında önemli yeri olan müşteri hizmet düzeyini artırma, maliyetleri azaltma amaçlarını desteleyebileceği gibi, etkin olmayan stok yönetimi firma ve içerisinde bulunduğu tedarik zincirine çok büyük zararlar verebilir. Firmaların bahsedilen amaçlara ulaşmakta kullandığı kimi modeller mevcuttur. Bu çalışmada bir seramik firmasının stok yönetim modeli incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, competition is not only between companies, but also between companies' supply chains. Therefore, effective management of the inventory has a critical role on the performance of their supply chains because inventories can be kept at the retailers, the manufacturers or the suppliers and and the inventories constitute one of the biggest components of supply chain costs. Ineffective management of the inventory can give a great harm to he supply chain whereas effective management of the inventory can support the two main purposes of supply chain management, which are decreasing the costs, improving customer service levels. There are some models used by firms to accomplish these goals. In this thesis, a tile-seller firms? inventory management model is studied.