Determination of reservoir rock wettability by thin layer wicking approach
Rezervuar kayaç ıslatımlılığının ince tabaka yükselme yöntemiyle ölçülmesi
  1. Tez No: 223807
  2. Yazar: FATMA BAHAR ÖZTORUN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYHAN ALİ SİRKECİ, Y.DOÇ.DR. HASAN ÖZGÜR YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Islatımlılık, Kontak Açısı, nce Tabaka Kılcal Yükselme, Washburn Denklemi, Wettability, Contact Angle, Thin Layer Wicking, Washburn Equation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu yüksek lisans laboratuar çalısmasında, minerolojik olarak heterojen kompozisyona sahip gözenekli madde ile temas halinde olan iki karısmayan akıskanın katı yüzeyi ile olusturacakları kontak (temas) açısının ölçülebilirligi arastırılmıstır. Bu arastırmada, kontak açılarının dinamik hesaplanmasında kullanılan Washburn denklemi ve bu denklemin ince tabaka kılcal yükselme (thin layer wicking approach) yöntemine olan uygulaması açıklanmıstır. Bu deneysel çalısmada, ögütülerek toz haline getirimis numune ?powder? olarak çesitli kumtası ve kireçtası kayaç örnekleri ile bu kayaçları olusturan temel saf mineraller (kuvars ve kalsit) kullanılmıstır. Çalısmada yükselme sıvısı olarak saf su, agırlıkça %2' lik NaCl tuzlu su çözeltisi, gazyagı, mineral oil ve ham petrol kullanılmıs ve bunların numunenin katı yüzeyinde olusturdukları temas açıları ölçülmüstür. Bu arastırma projesinde, ögütülmüs mineraller (powder) üzerinde uygulanan ince tabaka kılcal yükselme tekniginin heterojen yapıdaki kayaçların temas açılarının bulunmasında uygulanabilirligi ve ıslatımlılık ile temas açısı arasındaki iliski arastırılmıs ve sonuçları verilmistir.
Özet (Çeviri)
The present graduate research study is an attempt to investigate the possibility of contact angle determination of two immiscible fluids in contact with the solid surface of a porous material with heterogeneous mineralogical composition. Application of the Washburn equation for dynamic measurement of contact angle and the method of Thin Layer Wicking were described. Experiments were conducted on the powdered samples of different sandstone and limestone rock samples and also their representative pure minerals such as quartz and calcite, respectively. In this study, distilled water, 2% NaCl brine, kerosene, mineral oil, and crude oil are used as a wicking liquid, and contact angles with respect to the solid sample?s surface were measured. Applicability of the ?Thin Layer Wicking Technique? for contact angle determination of the heterogeneous rock samples and the relation between the wettability and the contact angle were discussed.