Elastik zemine oturan çelik lif ve çelik hasır donatılı beton plakların mekanik davranışı
Mechanical behaviour of steel fibre and welded wire fabric reinforced concrete ground slabs on elastic subbase
  1. Tez No: 223808
  2. Yazar: ERGİN KİŞİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. METİN AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Steel Fibre, Welded Wire Fabric, Ground Slab, Elastic Subbase
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çelik telle donatılmış beton, yalın betonun zayıf olan özelliklerini güçlendirerektokluk, darbe ve çatlak dayanımlarında önemli artışlar sağlamaktadır. Çelik teller,çatlakların ilk oluşum anında, çatlak sonlarındaki gerilmeleri kendi üstlerine vesağlam alanlara transfer ederek işlevlerini yerine getirirler. Bu durumun oluşumuesnasında çelik tel içeriği ve türü de önemli bir rol oynar. Donatısız plaklarla çelikhasır donatılı plaklar karşılaştırıldığında ise, düşey yükler altında plağın anikırılmasının önlenmesinde çelik hasırın kopma ? uzama özelliği büyük önem taşır.Bu durum, hasır çelik çubuklarının elastik bölgeyi aşıp plastik bölgede kopmadanönce, elemanın bir süre daha ani olarak toptan göçmesini önlemeyle sağlanır.Yüksek Lisans Tezi olarak sunulan bu çalışmanın amacı donatı tipi, tel içeriği vezemin yatak katsayısı değişiminin, tekil yük altındaki çelik tel ve çelik hasır donatılıbeton plakların davranışına etkisini incelemektir.Deney, tam ölçekli olarak 3,0 x 3,0 x 0,15 m boyutlarında 2 adet plaklasürdürülmüştür. Bir adet 15 kg/m3 çelik tel ve bir adet Q188/188 tipi çelik hasırdonatı içeren plaklar hazırlanmıştır. Plaklarda kullanılan tellerin boyu 60 mm, çapı0,75 mm ve çekme dayanımı 1100 N/mm2 olan iki ucu kancalı Dramix'tir. Hasırçubukların ise boy ve en aralığı 150 mm, çapı 6 mm, çekme dayanımı 550N/mm2'dir. Kullanılan beton sınıfı tüm plaklar için C30'dur. Elastik zemini temsiletmesi amacıyla ekstrüde polistiren köpük levhalar kullanılmıştır.Plaklar, merkezine yerleştirilen el ile yükleme yapan kriko yardımıyla 1'er tonlukyük artımları ile kırılana kadar yüklenmişlerdir. Yük krikodan plağa 0,15 x 0,15 mmboyutlarındaki çelik levha ile aktarılmıştır. Bu tekil yük, plağa uygulanan tekerlekyükünü veya raf ayağının aktardığı elverişsiz yük durumunu temsil etmektedir. Heryük adımında oluşan yerdeğiştirme değerleri, plağın 16 noktasına yerleştirilen1/1000 mm hassasiyetinde ölçüm yapan transducerlar yardımıyla okunmuş vekaydedilmiştir. Ayrıca belirli yük adımlarında, oluşan çatlak genişlikleri ölçülmüş vekaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim of MSc thesis study is to go over effects by changes in type of reinforcement, wirecontent and ground bed modulus over the concrete slabs reinforced with steel wire andwelded wire fabric subjected to single load. Experimental study made herein has beenperformed with 2 slabs of dimensions 3.0 x 3.0 x 0.15 m full scale. Slabs used inexperiment have been reinforced by 15kg/m3 steel wire and welded wire fabric of typeQ188/188. Wires used in the slabs are of Dramix type, with 60mm in length, 0,75mmdiameter and tensile strenght of 1100 N/mm2, with hooks on both sides. Welded wirerods on the other hand have 150mm gap between length and width, 6mm diameter, withtensile strength of 550 N/mm2. C30 type concrete has been used for all slaps. Extrudedpolystyrene foams have been employed to represent elastic subbase. Subbases can beused at varying thickness to achieve different bed modulus. Slabs have been laden by thehelp of manually operated jack system placed in center up to failure-point with 1-tonincrements. Load has been transferred from jack to the slabs by means of steel plate ofdimensions 0,15m x 0,15m. Single load here represents unfavourable loading situation asit would be by wheel load, machine load or shelf leg over the slab. Displacement hasbeen measured through transducers of 1/1000 mm accuracy, placed over 16 separatepoints on the slabs.