Gemilerden kaynaklanan atıkların kontrolü kapsamında liman atık kabul tesisi ve Ambarlı Limanı örneği
Port recepton facilities in the scope of controlling vessel induced wastes and Ambarlı Port case
  1. Tez No: 223842
  2. Yazar: HALİL ALPAY KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEDAT KABDAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Marine Science, Engineering Sciences, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Liman, Atık kabul tesisi, Ambarlı, Port, Reception Facility, Ambarlı
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kıyı Bilimleri ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin, deniz ticaret kapasitesinin giderekartmaktadır. Artan bu kapasiteyle birlikte mevcut deniz kirliliginin %12'sini olusturangemi kökenli deniz kirliliginin artmasının önüne geçilmesi gerekmektedir. Bu baglamdagemilerin her türlü ihtiyaçlarının karsılandıgı, korunmus alanlar olan limanlara büyükgörev düsmektedir. Bu çalısmanın birinci bölümünde deniz kirliliginin kaynagıarastırılmıs ve kirliligin boyutu hakkında bilgiler verilmistir. kinci bölümde gemilerdenkaynaklanan kirliligin geminin tipine, boyutuna ve limanın yapısına göre degisimgösterdigi açıklanmıs, atık kabul tesislerinin planlanması ve gerekli alım ve islemetesislerinin dogru seçilebilmesi için gemi karakteristikleri ve limanlar hakkında genelbilgiler verilmistir. Üçüncü bölümde gemilerden kaynaklanan kirlilik ve atık kabultesisleri kapsamında geçerli mevzuatlar detaylı bir sekilde incelenmistir. Dördüncübölümde liman atık alım tesisleri ele alınmıs ve hangi sartlarda nasıl bir atık alım tesisigerektigi, atık alım tesisi planlanması ve boyutlandırılmasının nelere baglı oldugu venasıl yapıldıgı ayrıntıları ile ortaya konmustur. Besinci bölümde ülkemiz sınırlarıiçerisinde mevcut limanlar atık türlerine göre karsılastırılmıs ve mevcut durumincelenmistir. Altıncı ve son bölümde Ambarlı Liman Tesislerinin atık alım islemlerikonusunda durumu incelenmis, geçmis yıllara ait istatistiksel bilgiler verilmistir. Enönemlisi atık alım tesislerinin planlanması ve isletilmesi asamalarında temel ölçütlerdenbirisi olan gemilere ait atık karakteristiklerinin tespiti için Ambarlı Liman Tesislerineson bir yılda yanasan gemilerin atık bilgileri ile ilgili bir veri tabanı çalısması yapılmıstır.Bu çalısma sonuçları da tüm detayları ile ortaya konmustur.
Özet (Çeviri)
The maritime trading capacity of Turkey, surrounded by seas from three sides, isincreasing day by day. With this increasing capacity, it is a must to prevent sea pollution12% of which is induced by vessels. In this scope, the primary responsibility isundertaken by ports in which all the basic needs of vessels are maintained. In the firstchapter of this study, the sources of sea pollution are quested and related informationabout the magnitude of pollution is given. In the second chapter, the relation betweenthe vessel/port characteristics and the vessel induced pollution are brought about; alsogeneral information regarding vessel characteristics and ports are given in order to beuseful on planning and design of port reception facilities. In third chapter, a detailedpresentation of the current legal structures on vessel induced wastes and port receptionfacilities are given. Port reception facilities are examined in the fourth chapter from theaspects of type selection, dimensioning and design. A comparison of existing nationalports is presented with respect to waste types and the situation is discussed in chapterfive. In the last chapter, chapter six, Ambarlı Port Reception Facility is analysed witharchived statistical information regarding waste reception. The most crucially, adatabase study, which is one of the main criteria of planning and operating portreception facilities, is also undertaken regarding the vessels moored the Ambarlı Portwithin the last one year. The results of this study are also expressed in this thesis study.