Bina yapımında yaşanan kazalar ve bir risk değerlendirme çalışması
Accidents occuring in building constructions and a risk assesment study
  1. Tez No: 223861
  2. Yazar: EMEL HAFIZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. ŞULE ÖZÜEKREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yapımda s Güvenligi, s Kazaları, Risk Degerlendirmesi, Construction Safety, Work Accidents, Risk Assesment
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Proje ve Yapım Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
s kazaları tüm is kolları için büyük bir sorun teskil etmektedir. s kazaları nedeniylebinlerce kisi hayatını kaybetmekte ya da sakat kalmaktadır. s kazaları nedeniyle isgücü kaybı ve ekonomik kayıplar da meydana gelmektedir. Bu nedenle is kazalarınıönlemek, hem insan hayatı hem de ekonomik hayat açısından önemlidir.Bu tez çalısmasının amacı, insaat sektöründeki firmalarda uygulanabilecek riskdegerlendirme çalısmaları ile ilgili bir model olusturmak ve bunun öncesinde de mevcuttehlikeleri belirlemektir.Çalısmada öncelikle is kazaları ve nedenleri ile ilgili bilgilere yer verilmistir. Tezinkonusu olan Risk Degerlendirmesi ile ilgili detaylı bilgiler verilmistir. s saglıgı vegüvenligi ile ilgili yasalarda risk degerlendirmesinin yeri belirtilmistir. s Saglıgı veGüvenligi'nde risk yönetimi anlatılmıstır. Çesitli risk degerlendirme metotları hakkındabilgiler verilmis ve kullanım alanları tanıtılmıstır. nsaat isyerlerindeki riskdegerlendirme çalısmalarının kapsamı konusunda bilgilere yer verilmis ve örnektablolar hazırlanmıstır.Sosyal Sigortalar Kurumu, Pendik Sigorta Müdürlügü s Kazaları ve Hastalıklar Servisiarsivindeki dosyalarından, bina insaatlarında meydana gelen is kazalarının incelenmesiile ortaya çıkan sonuçlara yer verilmistir. Böylece bina insaatlarında görülen tehlikelerde belirlenebilmistir. ncelenen dosyalar içinde en fazla, kalıp yapımı sırasında yasananinsan düsmesi seklindeki kazalara rastlanmıstır. Bu kaza tipi ile ilgili örnek riskdegerlendirme formları hazırlanmıstır.Son olarak; bu tez çalısması sonucu elde edilen bilgiler degerlendirilmis ve insaatsektöründe is güvenligi konusunda yapılabilecek çalısmalar ile ilgili önerilerdebulunulmustur.
Özet (Çeviri)
Work Accidents are a big problem for all business branches. Because of accidents,thousands of people lose their lives or become disabled, causing man power andeconomic losses. Therefore, it is vitally important to prevent accidents both for humanlife and for economic reasons. Thus, the aim of the study is to determine current hazardsin building construction field and to prepare a risk assessment model for constructionfirms.The importance of job safety in building construction sector and the reasons consistingthe aim of this thesis are explained in the introduction chapter. The second chapterstarts with causes and costs of occupational accidents. In chapter three, information onrisk assessment is given. Place of risk assessment in occupational health and safetyregulations are stated. Information on various risk assessment methods is given andusage areas are described. Contents of risk assessment in construction sites areintroduced and some sample tables are prepared.The fourth chapter includes the results of the research, which has been done at SSKPendik Insurance Directorship, Job Accidents and Illnesses Department?s archives files.This research helped to find out the hazards faced in building construction sites. Theresult has shown that, most accidents have been happened as human falls duringmolding works. So, risk assessment forms are prepared for that type of accidents.The study ends with evaluation of data gained from the theoretical research and thesurvey. In addition, recommendations concerning job safety in construction are included.