Numerical computation of 2-D laminar flows in complex geometries
Kompleks geometrilerde 2 boyutlu laminar akışların sayısal çözümlemesi
  1. Tez No: 223885
  2. Yazar: HALE AKÇAY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LEVENT KAVURMACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: egrisel kordinatlar, hücre merkezli ag, basınç-düzeltme denklemi, curvilinear coordinates, collocated grid, pressure-correction equation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Isı-Akışkan Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ki boyutlu sürekli rejimde laminer akısların egrisel kordinatlarda çözümünügerçeklestirmek için bir yöntem gelistirilmistir. lgili denklemler sonlu hacimler yöntemikullanılarak yapısal ve hücre merkezli bir ag üzerinde ayrıklastırılmıslardır. Kodunkesinligi, degisik duvar egiklikleri için üzerinde akıs olan bir kuyu içindeki ve Re=10, 20ve 40 için dairesel bir silindirin üzerindeki akısların hesaplanmasıyla dogrulanmıstır.Bu çalısmada, ag egikligi kayda deger bir hal aldıgı durum için sadelestirilmis basınçfarkdenklem metodu, tam basınç-fark denklem metodu ve Cho ve Chung' ınmethodlarının yakınsama performanları analiz edilmektedir. Sonuçlar göstermektedirki, SIMPLEC algoritmasıyla elde edilen sonuçlar SIMPLE algoritmasıyla eldeedilenlerden oldukça üstündür. Hesaplama agının çok egik olmadıgı durum için basınçfarkdenkleminin çözümünde sadelestirilmis metodu kullanmak daha mantıklıdır. Digertaraftan ag egikli arttıkça tam basınç-fark denklemi metodu p için limitsiz bir aralıktadaha hızlı yakınsamaktadır. Cho ve Chung'ın metodu SIMPLEC algoritmasıkullanıldıgında SIMPLE algoritmasıyla çözülen durumun aksine verimsiz birperformans göstermektedir.
Özet (Çeviri)
A numerical methodology has been developed to solve steady laminar flows in twodimensional domains using curvilinear coordinates. The finite volume procedure isemployed to discretize the governing equations on a collocated and structured gridarrangement. The accuracy of the code is validated by calculating laminar flows in a liddrivencavity with inclined walls with different angles and the steady flow past a circularcylinder for various Reynolds numbers from Re=10, 20 and 40. This study analyzes theconvergence performances of the simplified pressure-correction equation, full pressurecorrectionequation and the treatment of Cho and Chung on the mass flux correctionswhen the grid non-orthogonality becomes appreciable. The proposed methods have beentested for typical non-orthogonal two-dimensional cavity flows. The results show thatthe SIMPLEC algorithm is superior to the SIMPLE algorithm when simplified and fullpressure-correction equation methods are used. If computational grid is not severelynon-orthogonal ( >45o), it is more logical to use simplified version than the full one. Thecomputer program is simpler and less memory is needed. On the other hand, fullpressure-correction equation method converges fastest in a limitless range of p whenthe grid skewness increases. The Cho and Chung?s method serves inefficientperformance if the SIMPLEC algorithm is employed. Although there is no limit to theranges of p values, the convergence rate of the method is low.