Endüstriyel pazarlarda faaliyet gösteren KOBİ'ler açısından müşteri ilişkilerinin geliştirilmesi ve yönetimi
Improvement and management of customer relations in B2B markets for SME's
- Tez No: 223886
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞEBNEM BURNAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Müsteri iliskileri yönetimi (MY), liski pazarlaması, KOB, Costomer releationship management (CRM), Releationship marketing, SME
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalısmanın amacı iliski pazarlaması ve müsteri iliskileri yönetimi açısından firmalararasındaki iliskileri ve bu iliskileri etkileyebilecek diger unsurları belirleyebilmektir.Baska bir degisle, müsteri iliskilerinin Küçük ve Orta Büyüklükteki sletme (KOB)' lertarafından ne amaçla, hangi sartlarda, ne sekilde gelistirildiginin ve yönetildigininbelirlenmesi hedeflenmistir.Bu amaçlar çerçevesinde endüstriyel pazarlarda faaliyetgösteren KOB' ler içerisinden seçilen bir grup firma üzerinde yüz yüze görüsmeyöntemiyle yöneltilen derinlemesine sorularla arastırma gerçeklestirilmis, ve elde edilenverilerden yola çıkarak bu konuda bundan sonra yapılacak çalısmalara temelolusturacak sonuçlar elde edilmistir. KOB yöneticilerinin iliski pazarlaması ve müsteriiliskileri yönetimi tekniklerini kullanmak zorunda oldukları; müsterilerle olan iliskilerinboyutlarını sosyal iliskiler boyutuna tasıyarak olusturulan iliskilerle yürütülen ticarifaaliyetlerle firmalarının hayatta kalmalarını sagladıkları sonucu elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to specify the relationships between the companies and thefactors which can effect these connections with regard to relationship marketing andcustomer relations. In other words, defining the circumstances, the aim and themethods, which small and middle size establishments (SME? s) use to develop andcommand the customer relations, were targeted. Within the frame of these targets of thestudy, the research was conducted via in-depth questions during the face-to-faceinterviews with previously selected SME? s performing in industrial markets. Theresults gathered from the datas of this research will be a basis for the coming studies inthe future. The necessity of using the technics of relationship and customer relationshipmarketing by the managers of SME? s; the significance of the relationships created byshifting the customer relations to a social dimension in survival of the companies werethe results reached after this study.