Sanal mimari tasarım stüdyosunda pedagojik yaklaşımlar
Pedagogical approaches in virtual architectural design studio
- Tez No: 223887
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLEN ÇAĞDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sanal mimari tasarım stüdyosu, Tasarım egitimi, Ögrenmemodelleri, Virtual design studios, Architectural design education, Learning models
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarımda Bilişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bilgisayar ortamlarının ve ag iletisiminin artması mimari tasarım egitiminde uygulananyöntem, model ve tekniklerde fonksiyonel degisiklikler yapılmasına yol açmıs ve sanalmimari tasarım stüdyolarının ortaya çıkmasına neden olmustur. Sanal mimari tasarımstüdyosunda konunun pedagojik boyutunun, ögrenme modellerinin, ögrenci-ögrenci veögrenci-ögretim üyesi etkilesimlerinin ve ekip üyeleri arasındaki kültürel farklılıklarıntasarım stüdyolarına yansımaları ve bir dizi çagdas örnek çalısma incelenerek eldeedilen sonuçların sanal mimari tasarım stüdyosu egitimine katkısının saglanması tezinamacını olusturmaktadır.Arastırma kapsamında mimari tasarım stüdyolarını mimarlık egitiminde daha etkinhale getirmek için ne yapılması gerektigi ve bir sanal tasarım stüdyosunun nasıl olmasıgerektigi arastırılmıstır. Geleneksel tasarım stüdyosu ve sanal mimari tasarım stüdyosuarasındaki benzerlik ve farklardan yola çıkılarak, günümüze kadar yapılan önemlisanal tasarım stüdyo çalısmaları incelenmistir. Tasarım stüdyosunun bilgisayar destekliisbirliksel ortama tasındıgında egitmenin rolünün ne olacagı, ögrencilerin katılımlarınınnasıl degisecegi ve tasarım egitimini ne yönde etkileyecegi yapılan sanal stüdyo çalısmaörnekleri dikkate alınarak degerlendirilmistir.Sanal mimari tasarım egitiminde uygulanan ögrenme modelleri ve bu modellerinkullanılmasıyla stüdyosu egitiminde ortaya çıkan fırsatlar, yararlar ve karsılasılanzorluklar belirlenmistir. Ayrıca, mimari tasarım egitimiyle ilgili arastırmalar yapankuramcıların savundugu pedagojik yaklasımlardan yararlanılmıs ve sanal mimaritasarım uygulamalarında pedagojik açıdan basarı saglanabilmesi için dikkat edilmesigereken konular ve kosullar ortaya konulmustur. Böylece, mimari tasarım egitimininkalitesini yükseltmek amacıyla ulusal ve uluslararası düzeyde ortak tasarım çalısmalarıiçin gereken yöntem ve yaklasımların gelistirilmesine katkıda bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
The methods, models and techniques that applied in architectural design education havebeen changed continuously by the development of the information and thecommunication technology. This situation causes the emergence of virtual design studios.Traditional architectural design studios and virtual design studios have been comparedin the comprehension of the thesis. The problems have been tried to be answered aboutwhat we can do for realizing effective architectural design studios in design educationand how virtual design studios should be. The recent cases of virtual design studios havebeen examined in accordance with differences and similarities between traditional andvirtual design studios. With the results of these examples, what teachers? roles will beand how participation of students will affected by the new form of the architecturaldesign studios have been evaluated, when design studios move to computer supportedcollaborative environments.Learning models that employed in virtual architectural design education, andopportunities, pedagogical benefits and difficulties of these models have been identified.In addition, the pedagogical approaches defended by important theoreticians have beenused as resource. Subjects and conditions that should be considered for providingpedagogical success in virtual design studio practice have been stated. In this way,future of architectural design education will be directed to more constructive andhelpful directions by the information and communication technology.