Cusp energetic particles: A case study for particle tracing
Manyetik uç bölgesindeki yüksek enerjili parçacıklar: Parçacık takibi için vaka çalışması
  1. Tez No: 223897
  2. Yazar: ALTANSUVD BOLD
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZEREFŞAN KAYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Meteoroloji, Astronomy and Space Sciences, Meteorology
  6. Anahtar Kelimeler: Enerjetik parçacıklar, Manyetosfer, Manyetik uç (Cusp), MHD modelleri, Parçacık takibi, Energetic particles, Magnetosphere, Cusp, MHD models, Particle tracing
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Meteoroloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalısmanın ana amacı, enerjetik parçacıkların manyetik çevremize nasıl ve nereden geldiklerini arastırma konusundaki temelleri olusturmak üzere parçacık takibini yapacak programlama kodunu gelistirmektir. Örnek çalısma olarak manyetik uç (magnetic cusp) bölgesi seçilmistir. Parçacık takibi için, Leapfrog metodu ve CCMC modellerinden biri olan BATSRUS MHD modeli sonuçları kullanılmıstır. Arastırdıgımız temel sorular: 1-) Manyetik uç bölgesinin uydu gözlemlerini BATSRUS MHD sonuçları ile karsılastırarak modelin gözlemlerden ayrıstıgı veya benzestigi noktaları belirlemek; bu sekilde modelin zayıf ve kuvvetli oldugu noktaları açıga çıkartmak, 2-) Enerjetik parçacıkları geriye dogru takip ederek nereden, nasıl geldiklerine yönelik tartısma gelistirmektir. Interball uydusu ile iki manyetik uç geçisi saptanmıstır. MHD modeli bu iki ?vaka? için o anda hakim IMF ve günes rüzgarı plazması sartlarında çalıstırılmıstır. Manyetik uç noktasının yapısını belirleyen, manyetik alan, parçacık yogunlugu, sıcaklıgı, ve hızı gibi parametreler karsılastırılmıstır. Karsılastırmalar sonucunda model degerlerinin nitelik olarak manyetik uç bölgesindeki degiskenligi yakalayamadıgı, nicelik olarak da gözlem degerlerinden daha büyük degerler verdigi görülmüstür. Sonuçlar IMF ve günes rüzgarı sartlarına baglı olarak tartısılmıstır. Parçacık kodu önce teorik beklentilerle sınanmıs, uygunlugu görülmüstür. BATSRUS modeli kuzeyli ve güneyli IMF için çalıstırılmıs. Sonuçlar parçacık koduna integre edilmis ve parçacıklar ileri dogru hareket ettirilmistir. ki durum için parçacıkların farklı bölgelere hareket ettigi görülmüstür. Ayrıca, parçacık kodu gerçek iki test ?vaka?sı için geriye dogru çalıstırılmıs ve farklı enerjideki parçacıkların bu iki durum için farklı bölgelerden geldigi görülmüstür. Çalısmamızda elde edilen sonuçlar test sonuçlarıdır. Asıl amacımız olan programlama kodunun basarı ile çalıstırılması gerçeklestirilmistir. Fiziksel yorumların tamamlanması için kodun bir çok ?vaka?' üzerinde denenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to develop a particle tracing code which, in the end, will be used to study how and where the cusp energetic particles originated. Leapfrog method and results from BATSRUS MHD model at CCMC/NASA were used. Simulation results were compared with the satellite observations to determine the strength and weaknesses of the model and develop a computer code which will trace the energetic particles observed at the cusp. BATSRUS was run for two cusp events determined using Interball spacecraft and with the appropriate solar wind plasma and IMF conditions. Comparisons of model magnetic field, proton density, velocity and temperature for these events showed that the general trends in model results agree with the observations. However, qualitatively the model does not catch the high fluctuations of the observations and quantitatively it gives higher values than those observed. Results are discussed on the basis of the solar wind plasma and IMF conditions. Particle code was tested successfully with the theoretical expectations. BATSRUS was run for southward and northward IMF and also for two real event cases. Forward tracing for the former cases and backward tracing for later real events showed that the particles at different energies were mapped into the different magnetospheric regions. Results presented here are very preliminary. Although the code is tested for different cases and it works successfully, it still needs runs for more real events to draw more physical consequences for our understanding of the cusp environment.