Düşeyde düzensiz bir yapının depreme dayanıklılığının incelenmesi
Evaluation of the seismic resistance of an rc building with vertical irregularity
- Tez No: 223910
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BEYZA TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, Earthquake Engineering
- Anahtar Kelimeler: Düzensizlik, Performans Esaslı Tasarım, Statik Analiz, Dinamik Analiz, Sismoloji, Statik tme Analiz, Irregular Structures, Performance Based Design, Static Analysis, Dynamic Analysis, Seismology, Push Over Analysis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deprem Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Nüfusun büyük çogunlugunun birinci derece deprem bölgesinde yasadıgı ülkemizde, günümüze kadar birçok siddetli deprem meydana gelmis ve bu depremler sonucunda maddi ve manevi çok agır kayıplar verilmistir. Son yıllarda ülkemizde yeniden meydana gelen yıkıcı depremler, ülkemizde bulunan yapı stogunun deprem dayanımının incelenmesi ve siddetli baska bir depremde göçebilecek yapıların belirlenmesi geregini ortaya çıkarmıstır. Yükseklisans tezi olarak sunulan bu çalısmada, mevcut betonarme çok katlı bir yapının, deprem etkisi altında davranısı belirlenip, gerek görülürse güçlendirmesi yapılacaktır. Altı bölümden olusan çalısmanın birinci bölümünde konuya giris yapılarak, iki bölümde depremler sismilojik açıdan ele alınmıs, depremlerin olusumu hakkındaki bazı teorilere kısaca deginilerek, deprem dalgaları, Türkiye'nin depremselligi ve mühendislik siddetleri ve anlamları hakkında bilgi verilmistir. Daha sonraki bölümlerde yapıların deprem etkisi altında çözümleme yöntemleri hakkında bilgi verilerek, bu bilgiler ısıgında örnek bir yapı ele alınmıs ve çesitli yöntemlerle degerlendirilmistir. Degerlendirmeler sonucunda elde edilen veriler dogrultusunda yapının düsey tasıyıcı elemanlarında kapasite kontrolleri yapılarak kapasitelerin yetersizligi görülmüstür.
Özet (Çeviri)
Having its most population living in the first degree of seismic danger zone, our country has experienced many destructive earthquakes causing heavy damages to structures as well as causalities. Considering these damages especially during the major earthquake events within the recent years, the necessity of determining the existing buildings? seismic resistances and a probability of damages occurrences is exposed. In this master-of-science thesis, a seven story reinforced-concrete building structure having vertical irregularity is investigated by means of its resistance against lateral earthquake loads by implementing different solutions strategies considering structural dynamics theory. In the first two chapters of the study, seismological issues as well as earthquake occurrence theories, earthquake mechanism and the earthquake sources affecting Turkey are covered. Structural analysis methods enforced in the earthquake design codes, such as equivalent earthquake loads method, mode superposition or linear time history analysis, are discussed in the third chapter of this research, which is followed by introducing the performance concept; performance targets; structural demands and capacity as a fourth chapter. Also non-linear static analysis method is explained in details. In the fifth chapter, the above-mentioned building is investigated by applying all of the analysis techniques and results are presented. In the conclusive final chapter, performance of the existing building is discussed and applying an engineered strengthening design and application is proposed.